Ma magyarból vizsgáztak a nyolcadikosok

Tegnap közel 150 ezren vettek részt a nyolcadikosok képességvizsgáján román nyelvből és irodalomból. Hatot zártak ki puskázás miatt.
Hirdetés
Az országos szintű képességvizsga első írásbeli próbáján tegnap 149 130 nyolcadikos vett részt – közölte ma a tanügyminisztérium. Hétfőn a diákok román nyelvből és irodalomból vizsgáztak, ma anyanyelvből a nem románul tanuló diákok, szerdán a matematika következik.
 
A vizsgákra egyébként 4500-zal több tanuló iratkozott be, a tanügyminisztérium közlése szerint pontosan 153 672, vagyis a részvétel 97,04 százalékos volt. A sikeres képességvizsgához az összes próbán meg kell jelenni. A vizsgákon szerzett átlagos osztályzat 75 százalékban, az előző négy év során szerzett átlagosztályzat 25 százalékban számít be a középiskolai felvételinél.
 
Hat jelentkezőt puskázás miatt kizártak a további próbákról.
 
Július elsején délután négy óráig teszik közzé az iskolák az eredményeket, este nyolcig lehet óvást benyújtani. A végleges eredményeket július ötödikén közlik.
 
A próbák összesen 4809 vizsgaközpontban zajlanak, az írásbeli dolgozatokat más megyében javítják, mint ahol megírták őket.

Hirdetés