Így mentenék az EU-t

Juncker bővítené az euróövezetet, a visegrádi négyek az EB hatáskörét nyirbálnák meg. A lengyelek leváltanák Junckert. Ellentmondó ötletek csapnak össze a EU-csúcson.
Hirdetés
Megsürgette Nagy-Britannia kiválási folyamatát az EU-ból Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EP mai ülésén, másrészt viszont gyorsítaná a maradó tagállamok integrációját azzal, hogy mindenkivel bevezettetné az eurót – írja a Mediafax a Frankfurter Algemeine Zeitungra hivatkozva. A tervről szóló információt más forrás nem erősítette meg, figyelmeztet a Mediafax.
 
A jelenlegi 28 tagállam közül 19-ben hivatalos fizetőeszköz az euró. Nagy-Britannia, Svédország, Dánia, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia nem tagja az euróövezetnek.
 
A visegrádi országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az Egyesült Királyság unióból történő kiválásáról szóló döntés nyomán az Európai Bizottság (EB) jogkörének korlátozását sürgették kedden Brüsszelben – jelentette a Reuters hírügynökség, Varsó pedig egyenesen 
 
a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a menesztését kérte.  
 
Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter feltette a kérdést, hogy az Európai Bizottság vezetésének van-e joga tovább működni, van-e joga rendbe hozni Európát. „Véleményünk szerint nincs” – idézte a Reuters Waszczykowskit. Hozzátette: új politikusoknak, új biztosoknak kellene ellátnia a feladatot, de mindenekelőtt új jogokat kellene biztosítani az Európai Tanács számára, ugyanis demokratikus megbízatású politikusok a tagjai. 
 
Bohuslav Sobotka cseh kormányfő annak a nézetnek adott hangot, hogy ideje az unió teljes egészének, valamint az EB működését megváltoztatni. „A tagállamoknak kellene a kedvező változások hajtóművének lennie az EU-ban … örülnék, ha a bizottság többet segítene az EU-val való kompromisszumok megtalálásában. Azt szeretném, hogy a bizottság az Európai Tanács több döntését tartaná tiszteletben” – mondta Sobotka.
 
Az EU jövőjéről a tagállamok vezetőinek, vagyis az Európai Tanácsnak kellene döntenie – mondta Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter. Rossz válasz a Brexitre a gyors, elhamarkodott integráció, mondta, de rossz válasz az is, ha úgy teszünk, mintha semmi se történt volna.
 
A Reuters meglátása szerint a visegrádi országok kifejezetten aggályosnak találják az Egyesült Királyság kilépésének lehetőségét, mivel így az unió közös költségvetése – amelynek mind a négy ország haszonélvezője – jelentősen csökkenne. Sobotka óvott az Egyesült Királyság kiválásának sürgetésétől, és figyelmeztetett arra, hogy a Brexit megvalósulása akár évekig is eltarthat. 
 
Az EU-ba 2004-ben belépő, de – a Reuters szerint – azóta „egyre inkább euroszkeptikussá váló visegrádi csoport” kedden közös közleményben a nemzeti parlamentek jelentőségét hangsúlyozta.

Hirdetés