Véget érhet a tudományos kutatási láz a börtönökben

Szigorítaná a kormány a börtöntudósok büntetéscsökkentésének feltételeit.
Hirdetés

Az utóbbi években gombamód szaporodtak el a „börtöntudósok”, a törvény ugyanis lehetővé tette, hogy a fogvatartottak börtönbüntetése minden megírt könyv nyomán harminc nappal csökken. A tavalyi év végén hivatalba lépő új kormány megálljt parancsolt az ellenőrzés alól kicsúszott jelenségnek, Raluca Prună igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy kezdeményezi a vonatkozó törvénycikkely eltörlését.

Az eltörlésből aztán csak felfüggesztés lett, amelynek határideje szeptember 1-jén lejár. Ezért az igazságügyi minisztérium a hétvégén közvitára bocsátott egy kormányhatározat-tervezetet, amely kezelné a helyzetet.

A tervezet nem a büntetéscsökkentés teljes eltörléséről szól: továbbra is lehetővé teszi a kedvezményt, ám a csökkentés csak 20 nap lehet tudományos munkák megírása esetén, attól függetlenül, hogy a szerző hány könyvet írt.

Hirdetés

Azt is megszabja a tervezet, hogy a fogvatartottak által írt munkák tudományos jellegét az Országos Tudományos Kutatási Tanács állapítja meg.

Az év elejéig egy fogvatartott minden könyvért 30 nappal csökkenthette büntetését. Ezért nem volt ritka, hogy egy-egy fogvatartott futószalagon írta a kétes értékű műveket. Páldául Dan Voiculescu üzletember-politikus például alig egy év alatt tíz „tudományos” művel állt elő, George Becali, a Bukaresti Steaua labdarúgóklub tulajdonosa pedig öttel.

A statisztika szerint 188 fogvatartott kapott büntetéscsökkentést összesen 425 könyvért.

Hirdetés