Véget érhet a tudományos kutatási láz a börtönökben

Szigorítaná a kormány a börtöntudósok büntetéscsökkentésének feltételeit.
Hirdetés

Az utóbbi években gombamód szaporodtak el a „börtöntudósok”, a törvény ugyanis lehetővé tette, hogy a fogvatartottak börtönbüntetése minden megírt könyv nyomán harminc nappal csökken. A tavalyi év végén hivatalba lépő új kormány megálljt parancsolt az ellenőrzés alól kicsúszott jelenségnek, Raluca Prună igazságügyi miniszter pedig bejelentette, hogy kezdeményezi a vonatkozó törvénycikkely eltörlését.

Az eltörlésből aztán csak felfüggesztés lett, amelynek határideje szeptember 1-jén lejár. Ezért az igazságügyi minisztérium a hétvégén közvitára bocsátott egy kormányhatározat-tervezetet, amely kezelné a helyzetet.

A tervezet nem a büntetéscsökkentés teljes eltörléséről szól: továbbra is lehetővé teszi a kedvezményt, ám a csökkentés csak 20 nap lehet tudományos munkák megírása esetén, attól függetlenül, hogy a szerző hány könyvet írt.

Azt is megszabja a tervezet, hogy a fogvatartottak által írt munkák tudományos jellegét az Országos Tudományos Kutatási Tanács állapítja meg.

Hirdetés

Az év elejéig egy fogvatartott minden könyvért 30 nappal csökkenthette büntetését. Ezért nem volt ritka, hogy egy-egy fogvatartott futószalagon írta a kétes értékű műveket. Páldául Dan Voiculescu üzletember-politikus például alig egy év alatt tíz „tudományos” művel állt elő, George Becali, a Bukaresti Steaua labdarúgóklub tulajdonosa pedig öttel.

A statisztika szerint 188 fogvatartott kapott büntetéscsökkentést összesen 425 könyvért.

Hirdetés