Ismét veszteséges a posta

Több évnyi zárás után 2014-ben végre nyereséges lett a román posta, tavaly viszont irdatlanul nagy bírságot szabtak ki rá.
Hirdetés
A versenytanács által kiszabott bírság miatt 30 millió lejes (2,1 milliárd forint) veszteséggel zárta a tavalyi évet a Román Posta, amely több éves veszteséges működés után 2014-ben könyvelt el először nyereséget – közölte az Agerpres hírügynökség vasárnap.
 
Alexandru Petrescu vezérigazgató szerint a legnagyobb munkáltatók egyikének számító állami vállalat 2015-ben is 3,5 millió lejes nyereséggel zárta volna az évet, ám az illetékes hatóság szerint a 2010-2012-es időszakban megsértette a versenyszabályokat, ezért 33 millió lejes bírságot szabtak ki rá. A büntetést megfellebbezik a bíróságon, de annak összegét tartalékolniuk kell – magyarázta a cégvezető. 
 
A jelenleg 25 ezer alkalmazottat foglalkoztató szolgáltatót a privatizáció reményében állami szerződésekkel, költséglefaragásokkal, több ezer ember elbocsátásával próbálta egyenesbe hozni a bukaresti kormány, de másodszori próbálkozásra sem sikerül értékesítenie a cég többségi részvénycsomagját: tavaly az egyedüli érdeklődő, a belga Bpost is elállt a vásárlástól.
 
A vállalat az utóbbi évtizedben elveszítette a csomagküldő piaca több mint 90, és a levélkézbesítési piac 30 százalékát,
 
viszont továbbra is a posta kézbesíti a több mint ötmillió romániai nyugdíjas havi járandóságát, ami árbevételének legnagyobb részét (36 százalékát) jelenti. A cég a pénzátutalások, internetes  kereskedelem és biztosítások terén próbálja erősíteni piaci pozícióit.
 
Bár a postahivatalok számát 7100-ról 5700-ra csökkentették, a posta továbbra is csaknem a teljes lakosság (több mint 19 millió ember) számára nyújt postai szolgáltatásokat, 7,5 millió címet lefedve – közölte az Agerpresszel a vezérigazgató.
 
Az állami vállalatot 75 százalékban a román távközlési minisztérium birtokolja, a többi 25 százalék a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea pénzügyi alapé.
Hirdetés