Maros megye tanácselnökévé választották Péter Ferencet

Négy év szünet után nyerte el a tisztséget ismét az RMDSZ jelöltje. Beiktatták Dorin Floreát is, immát ötödjére.
Hirdetés
Péter Ferencet, az RMDSZ jelöltjét választotta meg pénteken a Maros megyei önkormányzat a testület elnökévé.
 
A marosvásárhelyi Népújság című lap honlapja szerint Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere az önkormányzati képviselők részéről 24 szavazatot kapott, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje 10 voksot. Az RMDSZ jelöltje a szövetség és a román balközép Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti egyezség nyomán nyerte el a tisztséget. Ezzel négy éves kihagyás után Maros megyének ismét magyar megyei tanácselnöke lett.
 
Marosvásárhelyen a városi tanács is megtartotta alakuló ülését, amelyen hivatalába iktatták a június 5-i helyhatósági választáson ötödik polgármesteri mandátumát megnyert Dorin Floreát. Alpolgármestereket nem választottak, ezt a döntést későbbi időpontra halasztották.
 
Korábban Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek ellenzéki szerepre kell készülnie Marosvásárhelyen, ahol nem kell magyar alpolgármestert állítania.
 
A Hargita megyei önkormányzat élére újból megválasztották Borboly Csabát, aki az elmúlt négy évben is betöltötte ezt a tisztséget. Vele együtt négy megyei tanács élére választottak RMDSZ-es elnököt.
 
Az önkormányzati testületek alakuló ülése nyomán az is eldőlt, hogy Nagybányán és Nagyenyeden is lesz egy-egy magyar alpolgármester. Nagybányán Vida Noémi Erika lesz a helyettes polgármester, Nagyenyeden Lőrincz Helga tölti be a funkciót.
Hirdetés