Újra kelendő a román állampolgárság

Visszahonosítás és befogadás formájában is.
Hirdetés
Az előző időszak folyamatos visszaesése után tavaly négyszeresére nőtt, 80 ezer fölé emelkedett a román állampolgárságot igénylők száma – közölte csütörtökön Iulia Malina Ciobanu, a román állampolgársági hatóság (ANC) elnöke.
 
Románia 2010-ben hozott létre önálló hatóságot, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a külhoni – főleg moldovai – románok visszahonosítását. Míg az alapítás évében a kérelmezők száma megközelítette a százezret, a következő időszakban évről évre kevesebben igényelték: 2014-ben számuk 21 ezer volt.
 

Tavaly 81 ezren, idén eddig már több mint 50 ezren kérvényezték.

A visszahonosítást kérvényezők kilencven százaléka a Moldovai Köztársaságból származik, míg a befogadást kérők főleg arab országokból érkeznek, de akadnak szerbek, albánok, németek és franciák is közöttük – magyarázta az ANC elnöke.
 
1991 óta kaphatnak állampolgárságot külföldi lakhelyük és idegen állampolgárságuk megőrzése mellett azok a volt román állampolgárok, akik önhibájukon kívül veszítették el azt. Az egykori román állampolgárok gyermekei, unokái és dédunokái is kérhetik a visszahonosítást. 
 
A 2009-ben egyszerűsített eljárás a kérvény beterjesztésétől az
 

állampolgári esküig általában egy félévet, legfeljebb egy évet vesz igénybe.

A hatályos állampolgársági törvény alapján eddig félmillió kérelmező szerzett visszahonosítással román állampolgárságot.
 
A befogadást igénylők akkor kaphatnak román állampolgárságot, ha legalább az utóbbi öt évben Romániában éltek. Csütörtökön 43-an tették le az ANC-nél a román állampolgársági esküt, közülük tízen Törökországból, kilencen pedig Szíriából származnak – írta az Agerpres hírügynökség.
Hirdetés