164 településen okozott kárt az árvíz

Az árvízkárokat és a belügyi egységek beavatkozásait ma reggel összesítette a kormány. Olyan sokat azért nem árult el.
Hirdetés
Húsz megyében összesen 164 települést érintett valamilyen formában az elmúlt napok heves esőzései miatt kialakult árvíz – derült ki ma reggel, amikor a kormányfő a prefektusokkal és a belügyminisztérium képviselőivel egyeztetett.
 
Összesen 400 embert költöztettek ki ideiglenesen és megelőző jelleggel az otthonukból. A belügyhöz tartozó katasztrófavédelmi egységek 4000 tagját mozgósították a keletkezett vihar- és árvízkárok következményeinek enyhítésére. Jelenleg egy település sincs elvágva a külvilágtól, és mindenhol megszűnt az árvízveszély, mondta a belügyminiszter.
 
A videókonferencián Dacian Cioloș arra kérte a helyi hatóságokat, hogy minél gyorsabban összesítsék az árvízkárokat, hogy a jövő heti kormányülésen már tudják is elfogadni a gyors és célzott segítségnyújtást lehetővé tévő intézkedéscsomagot.
 
A környezetvédelmi minisztériumtól a gátak állapotának kiértékelését kérte, mert ha most csökkent is az árvízveszély, a szélsőséges meteorológiai jelenségek időszaka még nem múlt el. Sőt kánikula és aszály következhet, ezért tájékoztatást kért az öntözőrendszerek állapotáról, hogy időben csökkenthessék az aszálykárokat.
 
 
A heyi árvizek főleg Moldva településein zúdultak át, míg a Maros megyei Kutyfalvát vihar sújtotta: több tucat ház fedelét tette részben vagy egészben tönkre, a torony födémét pedig teljesen lekapta a templomról.
 

Hirdetés