Eldőlt: magyar tanácselnöke lesz Maros megyének

Az RMDSZ megállapodott a szociáldemokratákkal, és leosztották a megyei tisztségeket.
Hirdetés

Az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szervezetei hétfőn megállapodtak arról, hogy együttműködnek a megyei önkormányzatban. A megállapodás szerint

a testület elnöki tisztségét az RMDSZ, két alelnöki tisztségét pedig a PSD adja.

Az RMDSZ korábban Péter Ferencet, Szováta polgármesterét nevesítette a megyei elnöki tisztségre. Péter Ferenc már nem indult a szovátai polgármester-választáson, és a megyei önkormányzatban szerzett képviselői mandátumot.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az RMDSZ és a PSD arról is megállapodott, közös erővel lépnek fel azért, hogy Maros megye minél több kormányzati és európai pénzforrást hívhasson le, és behozza lemaradását, mely „az elmúlt négy évben meg nem valósított projektek” révén alakult ki.

A Maros megyei önkormányzatba csupán három párt jutott be. A testületben az RMDSZ-nek 15, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a PSD-nek tíz-tíz képviselője lesz.

Hirdetés

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta:

a megállapodás kizárólag a megyei önkormányzatra vonatkozik,

a marosvásárhelyi önkormányzati többség kialakításáról tovább folynak a tárgyalások. A városi tanácsban az RMDSZ-nek tíz, a Dorin Florea polgármestert támogató PNL-nek hat, a PSD-nek négy, és az újonnan alakult Szabad Emberek Pártjának (POL) három képviselője lesz. A tanács várhatóan magyar többségű lesz, hiszen a POL listája befutónak számító helyein két magyar képviselő szerepel.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábbanúgy vélekedett, hogy a szövetségnek ellenzéki szerepre kell készülnie Marosvásárhelyen, és nem kell alpolgármesteri tisztséget vállalnia a városban. „Dorin Floreával szemben kell többséget alkotni a városi tanácsban. Ez a többség hozzon majd határozatokat, és a polgármester azokat hajtsa végre” – jelentette ki az elnök. Hozzátette, hogy azért is ez tűnik jó megoldásnak, mert a marosvásárhelyi tapasztalat szerint Dorin Florea az RMDSZ-es alpolgármesteren keresztül a szövetség önkormányzati frakcióját is bedarálja.

Hirdetés