Lenácizta a magyar drukkereket a brit sajtó

Néhányan rászolgáltak erre a címkére: náci karlendítéssel szurkoltak.
Hirdetés

Hat magyar szurkolót őrizetbe vettek a labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország–Izland mérkőzése alatt a marseille-i stadionban történt incidenseket követően – közölte vasárnap a dél-franciaországi város rendőrsége. A hat szurkolót azért vették őrizetbe, mert a mérkőzés előtt átmásztak a tribünöket elválasztó kordonokon, valamint amiért a mérkőzés végén görögtüzeket gyújtottak a lelátón.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már a mérkőzés előtt behívta a francia készenléti rendőröket (CRS) a stadionba, hogy visszatartsa és felügyelje a magyar tribünön összeszorult tömeget. Az egyik magyar szurkolói csoport a kordon ellenére próbált csatlakozni egy másikhoz, ezt azonban a biztonsági erők nem engedték, emiatt kisebb verekedés tört ki. A rendőrök gyors közbelépését követően a rend gyorsan helyreállt.

Az UEFA közölte, hogy vizsgálatot indított a magyar szurkolók marseille-i rendbontása miatt. A fegyelmi bizottság döntése keddre várható. A Magyar Labdarúgó Szövetség büntetésre számíthat, hasonlóképpen a portugál és a belga szövetség is, hiszen a két ország szurkolói szintén balhéztak.

A rasszizmusellenes törvények megsértése miatt eljárás indulhat azon magyar ultrák ellen is, akik náci karlendítéssel szurkoltak, amiért akár börtönbe is kerülhetnek. A brit Mirror az orosz ultrákhoz hasonlította a magyarokat, és azt is megjegyzi: Magyarország hírhedt a szélsőjobbos aktivistáiról, a „nyíltan antiszemita Jobbik” a választók nagy támogatottságát élvezi. 

Hirdetés