Keresztes hadjárat a Nagy Román Egyesülésért?

Elképzelhető, hogy Băsescu után Dániel pátriárka is elindul, hogy hazavezesse a Pruton túli nyájat.
Hirdetés

Az ortodox pünkösd vasárnapján kerül sor a nagy botrányport kavaró krétai összortodox zsinatra. Ugyanis az orosz ortodox egyház bejelentette, hogy bojkottálni fogja a zsinatot, mivel szerinte nincs világos álláspont a több püspökkel rendelkező területekre vonatkozóan.

Mire is gondol konkrétan az orosz ortodoxia? Hát például a Moldovai Köztársaságra. A Pruton túli országban két püspök vigyáz a nyájra: az egyik az Orosz Pátriárkia embere (Vlagyimir metropolita), a másik meg a románé (Petru metropolita).

Naná, hogy Oroszország azt szeretné, ha egy bizonyos területen (így a Moldovai Köztársaságban is) egyetlen püspök végezze a dolgát: az övé.

Romániának viszont ez nem tetszik. A román pátriárkia álláspontja szerint a több mint egymillió moldovai románt megilleti a saját püspök. Vagyis nem az orosz. A román.

És most jön a kis politikai bomba. Vlad Kubrjakov kisinyovi politikus váratlanul bejelentette: Dániel metropolitának meg kell adni a moldovai állampolgárságot. „Ily módon a Román Ortodox Egyház visszatérhetne a misszionárius hagyományokhoz, amelyek előbbre helyezik az embert a változó határokkal szemben”, magyarázta Kubrjakov.

Hirdetés

A politikus szintén az egymillió románra (akikből 2018-ra persze már kétmillió lesz) hivatkozott, amikor ötletét magyarázta. „Ha a moldovaiak megkaphatják a román állampolgárságot, akkor természetes, hogy a román pátriárka is kérheti a moldovait”, tette hozzá a politikus.

Mi sem természetesebb, tesszük hozzá mi. Két évvel a Nagy Egyesülés előtt milyen szép is lenne. Először Traian Băsescu ex-elnök folyamodott a moldovai állampolgárságért (meg is kapta), most meg Dániel pátriárkának ajánlják. Ha ez mind igaz (és nem egy kisinyovi politikus lázálma), akkor csodálatos egyesülési „keresztes háborúnak” lehetünk tanúi röpke két éven belül.

Persze azért az orosz medvére is jó lesz odafigyelni néha-néha.

Hirdetés