Nem nagyon akarjuk a Föld bölcsességét

Mármint megvenni. A kormányban erős a szándék, de alacsony az adakozási kedv.
Hirdetés
A Román Nemzeti Bank múzeumában állították ki az állam által közadakozásból megvásárolni tervezett Brâncuși-szobrot, mert a vártnál kevesebb pénz gyűlt össze eddig.
 
Constantin Brâncuși, a húszadik századi modern szobrászat egyik meghatározó egyénisége alkotta a Föld bölcsessége című, egy földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztikát. Ezt a szobrot a tulajdonosai el akarják adni, és a román állam megegyezett velük még márciusban, hogy 11 millió euróért megvásárolja. 
 

Az összeg több mint felét, 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni,

a többi 5 millió eurót a román állam állja. A szobor eddig a román elnöki hivatalnak is otthont adó Cotroceni-palota múzeumában volt kiállítva. Corina Șuteu kulturális miniszter reményét fejezte ki, hogy az új helyen a szobrot még több román fogja megtekinteni. Ebből az alkalomból Dan Suciu kormányszóvivő bejelentette, hogy a május közepén meghirdetett és szeptember 30-ig tartó közadakozás eredményeként eddig 212 ezer euró gyűlt össze. 
 
A hatóságok abban reménykednek, hogy a következő időszakban többen ajánlanak fel anyagi támogatást, ugyanis még bizonyos felületeken nem kezdődött el a közadakozás népszerűsítése.
 
A tervezett akciók között szerepel egy maratoni adománygyűjtő műsor a román köztévében és a telefonos adománygyűjtés bevezetése. Jelenleg hat banknál lehet felajánlásokat tenni.
 
A gyűjtés sikerességét nehezíti, hogy a legnagyobb román politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea korábban úgy nyilatkozott: nem fog pénzt adományozni a Brâncuși-szobor megvásárlására, mert nem ért egyet a közadakozás gondolatával. Szerinte a román államnak kellene kifizetnie a teljes összeget. A politikus az adománygyűjtést a Dacian Cioloș román kormányfő által vezetett 

szakértői kormány populista kezdeményezésének nevezte.

 
A kampányt támogató Maia Morgenstern színésznő ugyanakkor azt mondta, hogy a közadakozási akció több merő üzleti vállalkozásnál, szerinte Brâncuși „az emberséget szimbolizálja, azokat az értékeket, amelyekre törekszünk”.
 
Brâncuși 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük egyik legismertebb, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.
 
Az eladásra kínált műalkotás tulajdonosai jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Șerbănescu, a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brâncuși egy barátjának a leszármazottai.
Hirdetés