Mégsem lesz házelnök Victor Ponta

Választásokig marad az ideiglenes elnök és a látszatbéke a PSD-ben.
Hirdetés
Nem jelöl új házelnököt a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) a bukaresti képviselőház élére, így az év végén esedékes parlamenti választásokig ideiglenes házelnök vezetheti a román törvényhozás alsóházát – jelentette be Liviu Dragnea, a PSD elnöke kedden.
 
A tisztség azért üresedett meg, mert a képviselőház előző nap megfosztotta tisztségétől a PSD-ből korábban kizárt Valeriu Zgonea eddigi házelnököt.
 
A PSD végrehajtó bizottságának keddi döntését Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök vereségeként tálalták a román hírtelevíziók, a politikus ugyanis hétfőn újságírók előtt bejelentette, hogy megpályázza a házelnöki tisztséget, jelöltségéhez azonban nem tudta megszerezni Dragnea és a párt támogatását.
 
A házelnök az ideiglenesen megválasztott Florin Iordache marad a parlamenti választások utánig. Ponta azzal fogadta ma a döntést, hogy legalább nincs veszekedés a PSD-ben. Dragnea szerint pedig nem ér meg a tisztség ekkora felhajtást, neki most az a fontos, hogy a párt megnyerje év végén a parlamenti választásokat.
 
Valeriu Zgonea viszont az alkotmánybíróságon támadta meg a visszahívását lehetővé tévő határozatot, illetve az előzőleg módosított házszabályt. A képviselők ugyanis bevették a szavazattöbbséget és a politikai bizalom megvonását a házelnök visszahívási módozatai közé, Zgonea szerint teljesen alkotmányellenesen. 
 
Eddig csak lemondani lehetett a funkcióról, a képviselői mandátummal együtt elveszíteni, illetve annak a frakciónak a vezetője hívhatta vissza, amelyikhez a házelnök vagy a házbizottság visszahívásra kiszemelt tagja tartozott. Most már annak a frakciónak a vezetője is javasolhatja a visszahívást, amelyik javasolta az illetőt a házelnöki posztra. Ezt azért módosította a PSD, mert Zgoneát hamarabb zárták ki a frakcióból, illetve a pártból, mint hogy visszahívták volna a házelnöki tisztségből.

Hirdetés