Kiállításokkal tölti meg a váradi várat a Szent László Napok

Maximálisan kihasználják a váradi vár kapacitását a rendezvény szervezői: nyolc nap alatt összesen öt kiállítás nyílik.
Hirdetés

Még négy nap, és kezdődnek a Szent László Napok a nagyváradi várban. A rendezvény nyolc napja alatt összesen öt kiállítás nyílik, tekintettel arra, hogy a megújult várban rengeteg kiállításra alkalmas teret alakítottak ki, és ezeket igyekeztek maximálisan kihasználni a szervezők.

Egyik rangos eseménye lesz a szombaton kezdődő Szent László Napoknak a Márton Áron-emlékkiállítás. Mint Zatykó Gyula főszervező is emlékeztetett, Erdély római katolikus püspöke születésének 120. évfordulója alkalmából 2016-ban a nemzetpolitikai államtitkárság Márton Áron-emlékévet hirdetett. Ennek keretében született meg az a kültéri kiállítás, mely a püspök munkásságát és eszmerendszerét mutatja be tőle vett, és róla szóló idézeteken keresztül.

A kétnyelvű (magyar–román) kiállítást június 20-án, hétfőn 17.30 órakor a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselőinek jelenlétében nyitják meg, de a rendezvény ideje alatt bármikor megtekinthető a nagyváradi várban.

A Retrospektív című kiállítás a nagyváradi származású Molnár László József grafikus alkotásait mutatja be. Az ünnepélyes megnyitóra június 21-én, kedden 18 órától kerül sor a váradi várban kialakított galériában.A tárlat anyaga végigkalauzol bennünket Molnár László József teljes munkásságán, a kezdetektől napjainkig – mondta el Holló Barna, a kiállítás kurátora.

A képíró Zórád – Kiállítás a Zórád Ernő irodalmi illusztrációból – ezzel a címmel nyílik rendkívüli a tárlat június 19-én, vasárnap 18 órától, szintén a váradi várban. Zórád Ernőt a Fülest rendszeresen lapozgatóknak és a képregény-kedvelőknek nem kell bemutatni, a „Precíz Bohém” ugyanis egyszerre volt képregény-rajzoló, festő, grafikus, illusztrátor, karikaturista és iparművész.

Hirdetés

Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének képviselője a sajtótájékoztatón a sepsiszentgyörgyi Design-hetet bemutató tárlatot ismertette. Mint felidézte, a váradi egyetem első perctől benne volt a projektben, a tavaly ősszel Made in Partium nevű tárlatukkal képviselték is a térséget a székelyföldi városban. Most pedig fordult a kocka, a sepsiszentgyörgyiek hozzák el Erdély, a Székelyföld művészetét Váradra. A június 22-én 19 órától tervezett kiállítás-megnyitót követően kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyen a partiumi és a székelyföldi érintettek mellett részt vesz Bogár Róbert neves magyarországi belsőépítész is, aki egyébként bábáskodott a Design-hét felett.

Különös színfoltja lesz az idei Szent László Napoknak a Kontrasztkiállítás. Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense elmondta, a 14 éven felülieknek ajánlott kiállítás anyaga – molinók és videók –a mai társadalmat érintő legaktuálisabb kérdéseket feszegető kérdéseket járja körül, mint például a családon belüli erőszak, a függőségek, az abortusz vagy az öngyilkosság. A megrázó képek után lelkigondozók foglalkoznak a fiatalokkal. A sokkoló erejű kiállítás a Szent László Napok keretében június 24–26-án, 11 és 18 óra között kisebb csoportokban látogatható.

Zatykó Gyula főszervező az idei újdonságok közül kiemelte: idéntől 10 lejtől kezdődő összeggel mindenki kiveheti a részét abban, hogy jövőre még színesebb legyen a program, 10, 20, 30 lej értékű támogatói karkötőik megváltói pedig értékes nyereményekben is részesülnek. Egy kerékpárt, egy magyarországi wellness-hétvégét, kétszemélyes belépőt a kolozsvári Untold fesztivál augusztus 4-ei, csütörtöki napjára, vagy kétszemélyes négynapos kempinges bérletet a torockói Double Rise fesztiválra egyaránt megnyerhetnek.

A programok Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazáson is böngészhetőek lesznek: a Codespring segítségével a kulturális fesztivál jelen lesz ugyanis a Festiv Appban. A Szent László Napok sajtószolgálata közlése szerint a program elérhető a rendezvény honlapján és Facebook-oldalán is.

Hirdetés