Elindult a Himalájába a nagyváradi Varga Csaba

A Nanga Parbat a cél.
Hirdetés

Varga Csaba nagyváradi építész, hegymászó hétfőn indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalájában, Pakisztán és Kasmír határán fekvő Nanga Parbat 8125 méteres csúcsát, amelyet a világ 9. legmagasabb hegycsúcsaként tartanak számon.

A hegymászó a tervek szerint Törökországon keresztül Iszlámábádba utazik, majd 50 napja lesz, hogy megmássza a csúcsot és visszatérjen Pakisztán fővárosba. Június 15-én elutazik az Indus folyó menti Chilas városába, onnan 16-án 3-4 napos túra vár rá a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáboráig. Június 19-től 38 napja lesz az akklimatizációra, és ha a körülmények engedik, a csúcstámadásra. Az alaptábor és a csúcs között három köztes tábor segíti az akklimatizációt és a csúcs meghódítását.

Technikai szempontból a 6000 és 7000 méter között található Kinshofer-fal megmászása jelenti a legnagyobb kihívást.

„Az a célom, hogy minden évben, ahogy a lehetőségeim megengedik, megmásszak egy nyolcezrest. Három éve volt az első, a Gasherbrum II., aztán a Broad Peak, tavaly a K2, idén pedig a Nanga Parbat a cél” – mondta el Varga Csaba a sajtó képviselőinek indulása előtt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Kiemelte: ezt a csúcsot a nehezebbek között tartják számon a nyolcezresek között. Felidézte, hogy a magyarok közül eddig csak Erőss Zsolt mászta meg ezt a hegyet 1999-ben és idén volt az első alkalom, hogy télen járt fenn a csúcson egy spanyol-pakisztáni csapat.

Hirdetés

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy külön nem készült erre a túrára, de folyamatosan sportolt és sokat túrázott, ami az egyik legjobb edzés. „Ezen kívül jártam mászni is, főleg a Kárpátok az én edzésterepem” – fűzte hozzá.

Varga Csaba 2013. júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, szinte pontosan egy évvel később pedig a 8051 méteres Broad Peakre jutott fel társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval együtt. Tavaly a két sportoló az idényben elsőként érte el a K2 3-as táborát, de a csúcstámadásra a tartósan kedvezőtlen időjárási viszonyok és felszerelésük egy részének elvesztése miatt már nem indultak el.

Kedden Klein Dávid és Suhajda Szilárd indul útnak Budapestről, hogy megmásszák a K2-t.

Hirdetés