A technika nem szabhat gátat az erdélyi magyarok meccslázának

Bár elviekben kódolták az M4-et, rejtélyes módon – Kolozsváron legalább is – mégis zavartalanul nézhető a kábeltévén az osztrák-magyar meccs. Szatmáron közben elővették a szobaantennákat.
Hirdetés

Hetek óta téma – és nem csak a közösségi oldalakon –, hogy szerzői jogi szabályozások miatt a romániai magyarok jelentős hányada nem tudja megnézni a labdarúgó Európa Bajnokságon (Eb) szereplő magyar válogatott mérkőzéseit. A pénzügyi válságba jutott román közszolgálati televízió ugyanis nem vásárolta meg az Eb mérkőzéseinek a közvetítési jogát és a helyébe lépő kereskedelmi csatornák csak részben pótolják a hiányt.

Kódolták az M4-et

Az MTI szerint valamennyi kábelszolgáltató által továbbított ProTV csak a román válogatott mérkőzéseinek, valamint a késő esti mérkőzések élő közvetítési jogát vásárolta meg. Az Eb délutáni mérkőzéseit élőben a Dolce Sport csatorna közvetíti, melynek műsorait csak a Telekom Románia műholdas televíziós vagy internetes szolgáltatásainak az előfizetői láthatják.

A Dolce Sport a két piacvezető romániai kábelszolgáltató egyikének a műsorrácsában sem szerepel. A csatorna interneten is kínálja az Eb-t öt eurós előfizetési díj ellenében. Ezt a szolgáltatást mobileszközökön, szélessávú internethez csatlakozó számítógépen vagy okostelevízión lehet élvezni.

Az M4 sportcsatorna franciaországi élő közvetítései a szerzői jogi korlátozások miatt Romániában nem nézhetők – legalább is hivatalosan biztosan nem. Az élő közvetítések idején a képernyőn a következő felirat jelenik meg magyar és angol nyelven: „Szerzői jogi korlátozások miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható”. A korlátozások miatt az M1 aktuális csatorna hírei is csak megszakításokkal nézhetők – tájékoztat az MTI.

Mégis nézhető…

Hirdetés

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a magyar válogatott első meccsét Kolozsváron, a Főtér szerkesztőségében a Digin keresztül nézzük éppen, ugyanakkor a Facebook-ismerőseink közül többen is jelezték, hogy a UPC-n keresztül sincs kódolva az M4. Nyilván senki sem fog élni panasszal a rejtélyes jelenség miatt…

Ugyanakkor az, hogy mennyire leleményesek az erdélyi, partiumi focidrukkerek, ha sportról és a magyar válogatottról van szó, jól szemlélteti, hogy Szatmáron az utóbbi időszak egyik legkelendőbb elektronikai áruja a szobaantenna volt. A Szatmár.ro tudósítása szerint az évek óta a szaküzletek polcain porosodó kütyüt úgy elkapkodták, „mint a kommunista rendszerben a szalámit”, kiderült ugyanis, hogy azzal tökéletesen lehet fogni az M4-et. 

Hirdetés