Az Iszlám Állam nevében cselekedett az orlandói mészáros

Ezért aztán fegyverhez sem volt nehéz hozzájutnia.
Hirdetés

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett az 50 áldozatot követelő, orlandói melegbárban végrehajtott mészárlás elkövetőjeként – közölte a dzsihadista szervezethez kötődő Amak hírügynökség. Korábban az NBC News hírtelevízió azt közölte: a támadás gyanúsítottja az amerikai segélyhívószámot tárcsázta, s hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének. A támadó néhány pillanattal tette elkövetése előtt hívta a segélyhívót.

A FOX News hírtelevízió úgy tudja: 2013-ig visszamenően ismert volt a Szövetségi Nyomozó Iroda előtt Omar Mateen, a merénylet elkövetője.

A hírtelevízió névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva hozzáfűzte, hogy az FBI korábban aktát nyitott róla.

Közben az is kiderült: Mateen 2007 óta a világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S-nél állt alkalmazásban, és a férfi hivatalból hordott magánál fegyvert. Ezt helyi idő szerint vasárnap a vállalat szóvivője közölte.

A 29 éves Mateen biztonsági őrként dolgozott, és múlt héten két fegyvert is vásárolt magának legálisan. Ezt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette. Floridában az Egyesült Államok egyik legmegengedőbb törvénye van életben: a fegyvervásárláshoz nem kell engedély, csak regisztráltatni kell az adott fegyvert.

Rendőrségi források szerint a merénylőnél a mészárlás helyszínén, Orlando egyik melegbárjában egy félautomata géppisztolyt és egy kézifegyert is találtak, miután a különleges egységek tagjai agyonlőtték.

Hirdetés

Omar Mateen afgán szülők gyermekeként New York-ban született. Apja egy korábbi afgán tisztségviselő állítása szerint többször is szerepelt egy erősen Amerika-ellenes, a tálibokkal szimpatizáló televízió beszélgetős műsorában.

Az elkövető apja az NBC televízióban azt nyilatkozta, hogy a fia nem volt vallásos, és cselekedetét a homofóbia motiválhatta. Elmesélt egy történetet, miszerint Omar teljesen kikelt magából, amikor egyszer az utcán meglátott egy csókolózó meleg párt.

A merénylő természetéről ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az orlandói mecset imámja úgy nyilatkozott a szertartásokon rendszeresen a kisfiával részt vevő férfiról, hogy csendes és békés embernek tűnt, aki nem barátkozott senkivel az imákat követően. Sitora Yusufiy, Mateen volt felesége azt mondta, a férfi érzelmileg és mentálisan instabil volt, erőszakos természetű, ugyanakkor rendőr szeretett volna lenni. Az asszony a CNN amerikai hírtelevízióban úgy nyilatkozott, a négy hónapig tartó viharos házasságból családtagjai „mentették ki”.

Ron Hooker, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) floridai regionális vezetője azt mondta, munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett. Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel. Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában. Kiderült, hogy Mateen és Abusalha ugyan ismerte egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük.

Hirdetés