Angol–orosz: topfutball a pályán, balhé a pályán kívül

Anglia találkozása a futballközhellyel: megbosszulták magukat a kihagyott helyzetek. Úgyhogy megvan az Eb első döntetlenje.
Hirdetés

Négy meccset kellett várjunk, hogy igazi topfutballt láthassunk az Eb-n, az angol–orosz találkozó már iramában és színvonalában is megfelelt egy rangadónak. Két különböző iskola és stílus képviselőiként gyorsan nyilvánvaló lett, hogy

az angolok jásszák az aktív, az oroszok pedig a reaktív futballt.

A csapatot teljesen a Tottenhamre építő Roy Hodgson támadóblokkja látszólag tele volt posztidegen játékosokkal (Rooney szinte mélységi irányítót játszott), de szinte minden tagja képes volt szellemes megoldásokra, ráadásul a széleket is jól nyitották meg Rose és Walker felfutásainak. A lövések többsége azonban pontatlan volt, ami pedig kaput talált, az mind középre ment, úgyhogy Akinfejevnek nem volt szüksége bravúrokra.

Az oroszok pedig várták a kontralehetőségeket, felállt védelem ellen viszont nem tudták elvinni a labdát az angol kapu környékére. Az első félidő egyetlen Ignasevics-fejese után a második elején már Dzjuba vagy Golovin is helyzetbe került, Hartot viszont leginkább saját csapattársa, Dier dolgoztatta meg egy ön(gól)veszélyes fejessel. Szmolov sunyi lövésénél már a Manchester City  kapusa is verve volt, de a labda elcsavarodott a bal kapufa mellett.  

A 71. percben Akinfejev az Eb eddigi legnagyobb kapusbravúrjával akadályozta meg az angol vezetést, a felsőlécre tolva Rooney lapos lövését. Két perccel később viszont már esélye sem volt Dier szabadrúgásánál, aki 17 méterről elemi erővel zúdította a léc alá a labdát. Az orosz reakció egy nyolcpercs cseresorozat volt, de a játék képe nem változott: a labda többnyire az immár az eredmény tartására törekvő angoloknál volt. A ráadás-percekben viszont

előbb a nézőtéren robbantak az orosz petárdák, majd a pályán a bomba:

egy szöglet után másodszor visszaemelt labdát Berezuckij fejelt kapura, Glusakov pedig a gólvonalon még beleért, így az övé lett az egyenlítés dicsősége.

Az angolok minden tekintetben jobbak voltak: 53%-os labdabirtoklás, 16-6 a lövések száma, 8-3 a kaput eltaláló lövéseké, 6-4 a szögleteké, 41-38 a labdaszerzéseké, 85%-os passzpontoság az oroszok 78%-ával szemben. Csak éppen az utolsó percben a védőik elvesztettek egy fejpárbajt saját kapujuk előtt, és így tovább őrzik hagyományaikat: képtelenek megnyerni az első meccset egy Európa-bajnokságon: négy vereség mellett ez volt az ötödik döntetlenjük.  

Hirdetés

A Marseille-ben egész nap zajló szurkolói összecsapásokat a stadionban sem sikerült megakadályozni: az orosz szurkolók az egyenlítő gól után rohamra indultak az angolok ellen.

Anglia–Oroszország 1-1

Marseille, Stade Vélodrome. Játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

Anglia: Hart – Walker, Smalling, Cahill, Rose – Dier – Lallana, Rooney (Wilshere, 78.), Alli, Sterling (Milner, 87.) – Kane. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson.
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, Ignasevics, V. Berezuckij, Szcsennyikov – Neustädter (Glusakov, 80.), Golovin (Sirokov, 77.) – Szmolov (Mamajev, 85.), Satov, Kokorin – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Leonyid Szluckij.
Gólszerző: Dier (73.), illetve Berezuckij (90+2.)
Sárgalap: Cahill (62.), Scsennyikov (72.)

Hirdetés