Bukarest dönt a vásárhelyi választásicsalás-gyanú ügyében

Elképesztő disznóságok történhettek, csak nehéz bizonyítani.
Hirdetés

A bukaresti Központi Választási Iroda (BEC) illetékes dönteni a szavazatok újraszámlálásáról és a választások megismétléséről Marosvásárhelyen – közölte csütörtökön a városi választási iroda, ezzel mintegy függőbe hagyva az RMDSZ helyi szervezete és a Soós Zoltán által benyújtott óvást – írja a Krónika.

A szövetség fellebbezésében a vasárnapi eredmények érvénytelenítését kérte, indoklásában pedig a városházán tapasztalt állítólagos csalásra hivatkozik, amelynek több szemtanúja is volt, többek között a városi választási iroda elnöke. A polgármesteri hivatalban tetten érték az egyik választási körzet elnökét, Lăcrămioara Stanciut – egyébként az önkormányzat alkalmazottja –, hogy szavazólapokat pecsételt és érvénytelenített. Az RMDSZ szerint Stanciu azt mondta, felettese, Angela Roşca utasítására kezdett el pecsételgetni többedmagával.

Kovács Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke elmagyarázta, hogy a városházi alkalmazottak valójában érvénytelen szavazatoknak „erősítették” meg az érvénytelenségüket. Mindezt azok után tették, hogy kiderült, urnazárás után bizonyos körzetekben az érvénytelen szavazatok közül jó néhányat Dorin Florea regnáló polgármester neve mellé soroltak. Ugyanakkor a Soós szavazatai közül néhány az érvénytelenek közé került. Ezért az RMDSZ bűnügyi feljelentést tesz a tetten ért hölgy és felettese ellen.

Kovács szerint megeshet, hogy a szövetségnek és Soós Zoltánnak be kell érnie ennyivel, hisz most már végkép nem lehet tudni, hogy melyik szavazólap volt eleve érvénytelen, és melyik vált azzá, miután a városházi pecsételés beindult.

Emlékeztetett, a polgármesterjelöltekre leadott érvénytelen szavazatok száma rendkívül magas volt. A végső számlálás után kiderült: 1727 szavazólapot nyilvánítottak érvénytelennek. Soós Zoltán ennél valamivel kevesebbel veszítette el a választást.

Hirdetés