„Megkoronázzák” a sast Románia címerében

Már nem tartják veszélyesnek, hogy királyi szimbólum a sas fején elhelyezett korona. 1992-ben még annak számított.
Hirdetés

A kék pajzson sast ábrázoló címert legutóbb 1992-ben módosították, akkor távolították el a koronát a címerképről arra hivatkozva, hogy az a Hohenzollern-ház jelképe. A képviselőház szedán megszavazta az országcímert módosító törvénykezdeményezést, így a korona újra felkerül a címerre.

A törvény értelmében 2018. december 31-ig a hatóságoknak kötelezően le kell cserélniük a különböző hivatalokban és az igazságszolgáltatásban megjelenített címereket, eddig a dátumig a régi és az új címer egyformán érvényes. A változás a pénzkibocsátást is érinti: a Román Nemzeti Banknak szintén eddig a dátumig kell új pénzt nyomtatnia, a régiek azonban ezt követően is érvényben maradnak. A szenátus még február 15-én fogadta el a módosítást, de a képviselőházé volt az utolsó szó.

A címer érdekessége, hogy eredetileg I. Ferdinánd román király személyes megbízására Köpeczi Sebestyén József kolozsvári heraldikus tervezte 1921-ben, és 1947-ig volt érvényes. A kommunizmus idején ezt nem lehetett használni, majd Ceaușescu bukása és az alkotmánymódosítás után, hosszas egyeztetések árán, 1992-ben fogadták el a napjainkban is használt címert. 

 

Hirdetés