Adócsalással, pénzmosással gyanúsítják Pászkányékat

Hatvan napos igazságügyi felügyelet alá helyezték a Kolozsvári CFR tulajdonosát, Pászkány Árpádot és a klub elnökét, Iuliu Mureșant.
Hirdetés
Büntetőeljárást indított kedden a Szervezett Bűnözés- és Terrorellenes Ügyészség (DIICOT) Pászkány Áprád, a Kolozsvári CFR labdarúgó klub többségi tulajdonosa és Iuliu Mureșan, a klub elnöke ellen – közölte az Agerpres hírügynökség az ügyészség közleményére hivatkozva.
 
Az ügyészek szerint Pászkány és Mureșan bűnszervezetet hoztak létre, sikkasztottak különösen súlyos következményekkel, folyamatos adócsalásban és pénzmosásban vettek részt. Mindkét gyanúsítottal szemben hatvan napos igazságügyi felügyeletet léptettek életbe.
 
Konkrétan azzal gyanúsítják őket, hogy 2008 és 2013 között közel tízmillió eurót tulajdonítottak el a labdarúgó klubot birtokló cég, a SC Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA vagyonából. Az ügyészek szerint Iuliu Mureșan céggondnok ténykedésének haszonélvezője Pászkány Árpád volt.
 
A bűncselekményeket hazai és off-shore (ciprusi, Seychelles-szigeteki) cégeken keresztül hajtották végre, amelyeket valójában Pászkány irányított: tanácsadói és közvetítői feladatokat láttak el, amelyek közül egyeseket fiktívnek gyanítanak az ügyészek. A bűncselekmények azokat a vagyonelemeket célozták, amelyeket a klub az UEFÁ-tól kapott, amiért bejutott a Bajnokok Ligájába.
 
A bűnszövetkezet tagjai továbbá olyan kiadásokat tüntettek fel a cég könyvelésében, amelyeknek nem volt valós alapja, hogy ne kelljen adózniuk mintegy tízmillió eurós össze után.

Hirdetés