Gyilkos árvizek Moldvában

De a Székelyföldön is súlyos gondok vannak.
Hirdetés

Két halálos áldozatot követelt már a romániai árvíz, miután a heves esőzések miatt több hegyvidéki folyó kilépett medréből a Keleti-Kárpátok térségében – jelentették pénteken a bukaresti hírtelevíziók.

A Bákó megyei Livezi községben egy 41 éves férfit egy pallóról sodort el az áradat, a Vrancea megyei Ruginesti-en pedig egy 70 éves férfi a kerékpárjáról egy csatornába esett – mindketten megfulladtak.

A hidrológiai szolgálat a Keleti-Kárpátokból eredő valamennyi folyóra másod- vagy harmadfokú árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki. Súlyosabb helyzet Moldvában alakult ki, de az ítéletidő a Székelyföld egy részén is gondokat okozott.

Vrancea megyében 50 lakóházat öntött el a víz, péntekre virradó éjjel néhány órára le kellett zárni a Bukarestet Jászvásárral összekötő DN2-es országutat, több vonatjáratot törültek. Neamt megyében hatvan embert kellett kilakoltatni, nyolc, otthonában rekedt lakost pedig a tűzoltók mentettek ki. Bákó megyében nyolcezer háztartás maradt áram nélkül a megrongált transzformátor állomások miatt.

A Tulcea megyei Niculitel faluban nem árvíz, hanem forgószél pusztított: a tornádó 12 háztetőt szakított le, fákat döntött ki, egy pléhből épült garázst pedig pozdorjává tört.

Hirdetés

Gyergyócsomafalván pincéket és csaknem ezer hektárnyi szántóföldet öntött el a víz. Gyimesközéplokon kidöntött fákat és iszapot hordott a vasúti pályára, és egy hidat is megrongált a hegyekből lezúdult áradat, ezért csütörtök este óta nincs vasúti összeköttetés a Székelyföld és Moldva között. A napok óta szakadó eső miatt a Csíki-medencében is több patak kilépett medréből, és a megyeszékhely Csíkszereda alacsonyabban fekvő utcáiban is összegyűlt az esővíz, amelyet a csatornahálózat nem tudott elnyelni.
Továbbra is vörös árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügyön, a Tatroson, valamint a moldvai Szereten és Putnán.

Az Olt folyó székelyföldi szakaszán másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombat délig.
 

Hirdetés