Kórházi horror: tudtukon kívül vetettek alá gyógyszerkísérletnek betegeket

Az ország több kórháza is érintett. Erdélyiek is.
Hirdetés

Tudtukon kívül végeztek gyógyszerkísérleteket a betegeken több romániai kórházban is, az ügyben kedden 26 bukaresti, Arad, Konstanca és Dolj megyei orvosi rendelőben, valamint 16 megyéből – köztük Brassó, Kolozs, Maros, Szeben és Temes megyében – összesen 31 kórházban folytatott házkutatást a rendőrség – közölte a legfőbb ügyészség.

Az ügyészség szerint az orvosok több kórházban törvénytelen klinikai kísérleteket folytattak, olyan eljárásokat, amelyek nyomán

„fennállt a veszély, hogy olyan gyógyszerek piaci bevezetését engedélyezik, amelyek negatívan befolyásolják a népesség egészségét.”

Egy aradi pszichiáter – egyben egyetemi tanár – esetét ki is emelik az ügyészségi közleményben: ő a nyomozó hatóság szerint csúszópénz fejében fiktív kórházi beutalót állított ki egészséges személyeknek annak érdekében, hogy azok ennek révén betegnyugdíjba vonulhassanak.

Egyes „páciensek” esetében

a fiktív beutalást ahhoz a feltételhez kötötte, hogy azok vegyenek részt az általa végzett gyógyszerkísérletekben,

mivel az ezért járó juttatás összege a kísérletekben részt vevő alanyok számától függött.

Egyben – professzori befolyását kihasználva – a kórházban tevékenykedő rezidens orvosokat is arra kényszerítette, hogy vegyenek részt a törvénytelen kísérletek lebonyolításában.

A kísérleteket az alanyok beleegyezése nélkül végezték, a páciensek leleteit, az egészségi állapotukra, a kezelésre és annak hatására vonatkozó adatokat pedig meghamisították.

Hirdetés

A páciensek „beleegyezését” vagy úgy szerezte meg, hogy más vizsgálatok elvégzéséhez kérte a jóváhagyásukat, vagy egyszerűen odahamisította – vagy a rezidens orvosokkal odahamisíttatta – aláírásukat a beleegyezést rögzítő űrlapra.

Annak érdekében, hogy minél több alannyal rendelkezzen a kísérletben, olyan pácienseket is bevett, akiknek nem volt szükségük az illető gyógyszerekre.

Az ő leleteiket egyszerűen meghamisították.

A nyomozati anyagot a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által biztosított információk alapján állították össze.

Az ügyben vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és okirat-hamisítás gyanújával nyomoznak.
 

Hirdetés