Károly herceg Zalánpatakon töltötte az éjszakát

Előtte még Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államfővel és Dacian Cioloș miniszterelnökkel.
Hirdetés

A székelyföldi Zalánpatakon levő birtokán éjszakázott Károly herceg, a brit trón várományosa – írta kedden a Mediafax hírügynökség. Károly herceg hétfőn érkezett az országba. Bukarestben találkozott Klaus Iohannis államfővel és Dacian Cioloș miniszterelnökkel, majd zalánpataki birtokára utazott. Az elnöki hivatal közleménye szerint elsősorban az örökségvédelemről, Verespatakról, a mezőgazdaságról, a fenntartható fejlődésről és a falusi turizmusban rejlő rendkívüli lehetőségekről tárgyaltak.

Nagy Britannia bukaresti nagykövetségének a közleménye szerint a trónörökös főleg magánjellegű programokon vesz részt Erdélyben. A Brassó megyei Szászfehéregyházán felkeresi a tavaly létesített Prince of Wales képzési központot. A faluban egy régi magtárat alakítottak át oktatási központtá, ahol idén 12 kurzust szerveznek falusi fiatalok számára hagyományos mesterségek tanítására. Az első képzésen szőni tanítják az érdeklődéket.

Károly herceg visszajáró vendégnek számít ezen a vidéken. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

Mint ismeretes, a brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Hirdetés