Múzeumot alapítanának a kommunizmus bűntetteinek bemutatására

Erről Iohannis államfő beszélt az egykori bukaresti Lenin-szobor helyén létrehozott emlékmű avatásán.
Hirdetés

A kommunizmus bűntetteinek feltárását és a diktatúra mechanizmusának bemutatását szolgáló múzeum létrehozását szorgalmazta Klaus Iohannis államfő hétfőn annak a műemléknek a felavatásán, amely az antikommunista ellenállás hőseinek állít emléket az egykori bukaresti Lenin-szobor helyén.

Az államelnök szerint szükség van a kommunista bűnök tagadását tiltó törvényre is. Aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy elakadtak a múlt feltárását, illetve a forradalom idején elkövetett gyilkosságok felderítését szolgáló folyamatok.  Kiemelte: fontos, hogy a mai fiatalok is megértsék az elnyomó totalitárius diktatúra rendszerét, annak érdekében, hogy

ne ismétlődhessenek meg a múlt hibái.

A Szárnyak (Aripi) elnevezésű emlékműről elmondta: a kommunizmus fellett aratott győzelem szimbóluma, amelynek felállításával régóta tartoztak azoknak az áldozatoknak, akik nem érhették meg a felszabadulást.

Iohannis megköszönte Emil Constatinescu volt államfőnek, hogy kezdeményezte az emlékmű felállítását. Említésre méltó, hogy a Cioloş-kabinet miniszterei mellett ő volt az egyedüli államférfi, aki részt vett a fontosnak mondott eseményen.

Fotó: precidency.ro

Hirdetés