Dák szimbólumot hiányolnak Szentgyörgy zászlajáról

A fejlesztési minisztérium fontoskodik, pedig a címert a kormány és a heraldikai bizottság is jóváhagyta.
Hirdetés

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Facebookon közölte, hogy válaszolt a fejlesztési minisztérium arra az átiratra, amelyet a törvénynek megfelelően januárban küldtek Sepsiszentgyörgy zászlajával kapcsolatosan. Mint ismeretes, Kovászna megye, mint Sepsiszentgyörgy önkormányzata a múlt évben fogadta el a régi-új zászlókat az új zászlótörvénynek megfelelően, vagyis az eddig használt zászlókon nem változtattak semmit. „Azért nem, mert nem gondoljuk, hogy változtatni kell egy olyan zászlón, amelyen a címert a román kormány és a román kormány heraldikai bizottsága már jóváhagyta” – fogalmazott Antal.

A fejlesztési minisztérium kikérte a prefektúra véleményét – pedig ezt a törvény nem írja elő –, és azt a választ kapta, hogy „a javasolt zászló nem tükrözi reprezentatív módon a helyi lakosság specifikumát”, és „a zászlón nem szerepelnek dák szimbólum elemek, holott Erdély-szerte fellehetőek a dák kultúra elemei”.

Antal bejegyzésében leszögezte: a címerhez már nem lehet hozzányúlni, és nem lenne szabályos a címeren kívül egyebet tenni zászlóra.

Hirdetés