Románia fél az oroszoktól

Ezért fogadta be az európai rakétavédelmi rendszer elemeit.
Hirdetés

Romániát aggasztja az, ahogyan Oroszország Ukrajnában és Szíriában viselkedik, az országnak ezért minden joga megvan arra, hogy megvédje magát – így kommentálta Dacian Cioloş miniszterelnök a Washington Post című amerikai napilapnak nyilatkozva a dél-romániai Deveselu légi támaszpontján üzembe helyezett rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatos moszkvai aggodalmakat.

„Ez az ő gondjuk. Mi egyértelműen fogalmaztunk, amikor kijelentettük: ez senki ellen sem irányul, kizárólag védelmi jellegű rendszer. Senkit sem akarunk megtámadni. Csupán az agressziótól való elrettentést szolgálja” – hangoztatta a miniszterelnök.

A miniszterelnök aggodalmát fejezte ki Oroszország magatartása miatt, de a párbeszéd szükségességét is hangsúlyozta.

„Aggódunk emiatt a magatartás miatt, de ezeket a dolgokat párbeszéd útján kell tisztázni. Másrészt minden jogunk megvan ahhoz, hogy biztosítsuk a védelmünket, és elejét vegyük a potenciális agressziónak. Figyelmesnek kell lennünk, de szomszédok vagyunk. Hosszú távon mindkét ország célja az együttműködés.

A miniszterelnök azt is elmondta, nem fél attól, hogy Oroszország anyagilag támogatja a romániai szélsőjobboldali pártokat, mivel az ország „egyike azon európai országoknak, ahol nincs erős szélsőséges vagy populista párt.”

Hirdetés