Támogatást ígér és reformokat kér Washington

Ezt Dacian Cioloș kormányfő közölte a Joe Bidennel a Fehér Házban folytatott tárgyalást követően.
Hirdetés

Támogatást ígért az Egyesült Államok ahhoz a román kezdeményezéshez, az észak-atlanti katonai szövetség fűzze szorosabbra a tagállamok közötti haditengerészeti együttműködést a Fekete-tengeren. Ezt Dacian  Cioloș miniszterelnök közölte kedden éjjel azt követően, hogy Washingtonban tárgyalt Joe Biden amerikai alelnökkel.

Románia már korábban jelezte: a júliusban Varsóban megtartandó NATO-csúcson kívánja fölvetni a fekete-tengeri együttműködés kérdését, amelyben Bulgáriával és Törökországgal már megtették az első lépéseket.

Cioloș azt is elmondta, hogy a találkozón ugyancsak támogatást kért egy Románia területén felállítandó vegyes dandárhoz, amely számára Románia biztosítja a szükséges forrásokat, és amelynek célja az elrettentés és a védelem lenne a NATO keleti határán, nem csupán északkeleten, hanem délkeleten is.

Természetesen szóba került a román állampolgárokkal szembeni amerikai vízumkényszer feloldása is, ezen a téren azonban csak annyiban tudtak megállapodni, hogy „tovább dolgoznak annak érdekében, hogy minél rövidebb időn belül sikerüljön megoldást találni.”

A Fehér Ház által a találkozót követően kiadott közlemény szerint Joe Biden méltatta a Cioloș-kormány által a jogállamiság szempontjából lényeges reformok gyakorlatba ültetése érdekében tett erőfeszítéseket, rámutatva, hogy a reformok folytatása  hozzájárul Románia demokratikus és gazdasági fejlődéséhez, valamint a két ország közötti gazdasági partnerséghez.

Hirdetés