Nem kampányrendezvény a román-magyar kerekasztal

Ezt mondja Fancsali Ernő, az esemény szervezője. Sabin Gherman is előadást tart.
Hirdetés

A regionalizmusról és az önkormányzatiságról rendeznek román-magyar kerekasztalt Kolozsváron. A szombati rendezvényt – az esemény Facebook-oldalának tanúsága szerint – Erdély legismertebb autonomistájának, Sabin Ghermannak az előadása nyitja meg (Ghermant hallgatni mindig élmény, ezért kezességet vállalunk).

Rajta kívül részt vesz a kerekasztal-beszélgetésen Adrian Szelmenczi újságíró, Irina-Maria Pop ügyvéd, Horváth Enikő PR-szakértő – ők a román-magyar együttélés témájáról cserélnek eszmét. Majd a kolozsvári transzilvanista mozgalom három ismert figurája, Lucian Constantin, Tudor Duică és Vincze Zoltán járja körül az erdélyiség és a regionalizmus témáját.

Fancsali Ernő szervező azt szeretné, ha a fórum nyitottá válna, és a közönség is bekapcsolódna a beszélgetésbe. Hangsúlyozza, hogy bár minden tevékenysége összefügg, a rendezvényt nem polgármesterjelölti minőségében tervezi – mint ismeretes, Fancsali az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári listavezetője az önkormányzati választásokon –, a kerekasztal már egy éve tervben van, aktivistaként pályázott a megszervezésére.

A kerekasztalon megtárgyalandó témák – a többnyelvű tábláktól az autonómiáig – azonban akarva-akaratlanul is részei a kampánynak, hiszen például az M10 párt (Monica Macovei alakulata) nemrég jelezte, hogy támogatja a háromnyelvű táblák ügyét.

„Ettől függetlenül jelöltként is ugyanazokat az elveket képviselem, de ez nem kampányrendezvény lesz. Nem lesz pártlogó, sem kampányanyagok, de kampánybeszéd sem. Egyszerűen teszem, amit eddig tettem, és amit ezután is fogok” – fogalmazott Fancsali.

Hirdetés