Presser elmondja, miért perelte be Kanye Westet

Úgy gondolja, az általa követelt 2,5 millió dollár az amerikai zenepiaci viszonyokat tükrözi.
Hirdetés

A Gyöngyhajú lány használata körül már három éve folyik az áldatlan és nagyon bántó huzavona – írja hivatalos Facebook-oldalán Presser Gábor. Mint arról korábban beszámoltunk, a dalszerző azért pereli 2,5 millió dollárra Kanye West amerikai rapsztárt, mert az – Presser megítélése szerint – túl keveset fizetett a Gyöngyhajú lány című dal szerzői jogaiért.

Az Omega slágerét – amelynek a zenéjét Presser szerezte – a rapper a New Slaves című számában használta, és előzetesen engedélyt is kért erre. A magyar zenész ebbe bele is egyezett, de csak azzal a feltétellel, ha szerződést kötnek. A dokumentumok szerint küldött is 10 ezer dollárt a jogokért, hogy „elősegítse a tárgyalások menetét”, de Presser ezt kevesli, és ki sem váltotta a csekket.

Kanye West ügyvédei és az őt képviselő jogi iroda között mindmáig nem sikerült érvényes szerződést létrehozni – tájékoztat Presser. „Három éven át csak vártam, néztem, hogy mi történik a dallal, de mostanra be kellett lássam, hogy nem maradt más, mint bírósághoz fordulni. Ez lehet, hogy újabb éveket emészt majd fel” – írja.

Úgy véli, a perérték nyilvánvalóan az amerikai zenepiaci viszonyokat tükrözi, és köszönőviszonyban sincs a magyar dalszerzők jövedelmével.

„Gondolom, azt is hivatott jelezni, hogy ez már egy »világpiaci« történet, és talán azt is, hogy ebben a Világsztár – kelet-európai szerző viszonylatban mégsem az a legjobb módszer, hogy a nagyobb, az erősebb mindent visz. Lehet, hogy nyerünk, lehet, hogy elbukunk, de legalább nem fogok egész életemben arra gondolni, hogy meg sem próbáltam megvédeni magam” – zárja közleményét Presser Gábor.

Hirdetés