Emléktáblát állítanak Erőss Zsoltéknak a Himalájában

Annak a hegynek a lábánál, amelynek meghódítása közben Erőss Zsolt és Kiss Péter életét vesztette.
Hirdetés

Emléktáblát állít a Kancsendzöngán a három évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek az Erdélyi Kárpát-Egyesület gyergyói osztálya – jelentették be Erőss Zsolt gyergyói hegymászó barátai egy keddi sajtótájékoztatón. A Székelyhon beszámolója szerint összegyűlt közadakozásból az a pénz, amely lehetővé teszi, hogy négy gyergyói hegymászó elutazzék a Himalájába, a Kancsendzönga lábához. Az emléktáblákat az alaptáborba vezető út mellett szeretnék rögzíteni egy sziklára. Az emlékállításhoz felvették a kapcsolatot a Kancsendzönga nemzeti park vezetőségével, és engedélyre várnak, hisz ezek lesznek az első emléktáblák a védett területen. A tervek szerint az emléktáblákkal Ambrus Zoltán, Csibi Márti, Fülöp László és Köllő Zsolt indul útra idén ősszel.

Vadász-Szatmári István, az EKE gyergyói elnöke elmondta: a gyergyói ekések közül szinte mindenki személyesen ismerte, barátként kötődött Erőss Zsolthoz. „Tagtársunk és példaképünk volt, megmutatta, mit jelent székelynek lenni, és a világon bárhol élve magunkkal vinni szeretett városunk hírét. De minden csúcsra magával vitte azt a székely zászlót is, amit akkor adtunk neki, amikor Gyergyószentmiklós díszpolgára lett” – fogalmazott a gyergyói EKE-elnök.

A Csíkszeredában született, Gyergyószentmiklóson felnőtt Erőss Zsolt a gyergyói hegyekben tanult meg sziklát mászni. A minden idők legeredményesebbnek tekintett magyar hegymászója, Kiss Péterrel 2013 május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngát.

    

Hirdetés