211 terrortámadást hiúsítottak meg tavaly Európában

És attól tartanak, sokkal jobb az együttműködés a terroristák között, mint azt a hatóságok gondolták.
Hirdetés
 A terrorcselekmények jelentik a legfőbb biztonsági fenyegetést az Európai Unióban, amelynek tagállamaiban egyedül tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok – közölte az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol egyik magas rangú vezetője az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál keddi cikke szerint.
 
Iszlamista terrorsejtek nagy mennyiségű robbanóanyagot próbálnak felhalmozni uniós tagállamokban későbbi felhasználásra – tájékoztatta Manuel Navarrete Paniagua, az Europol terrorizmusellenes központjának (ECTC) vezetője az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságát (LIBE).
 

A dzsihadista terrorizmus a legfőbb veszély

Az illetékes az Europol egyik készülő jelentését ismertetve hangsúlyozva, hogy továbbra is a “dzsihadista terrorizmus” számít a legfőbb biztonsági fenyegetésnek Európában. Elmondta: az utóbbi időszak merényleteiből arra lehet következtetni, hogy jóval hatékonyabb a terroristák közötti együttműködés, mint korábban gondolták. Hozzátette, hogy a robbanószerkezetek és lőfegyverek egyidejű használata ugyancsak újdonságnak számít a kontinensen.
 
Paniagua arról számolt be, hogy 2015-ben nagyjából 1050 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Európában. Az Europol friss adatbázisában több mint négyezer olyan dzsihadista neve szerepel, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy terrorszervezetekhez csatlakozzanak.
 
Mint mondta, közülük sokan kerültek már a rendőrség látókörébe kisebb bűncselekmények miatt, jelentős részüket pedig mentális problémákkal is diagnosztizálták.
 

Ritkán jönnek menekültként

Az ECTC igazgatója elmondta: ugyan előfordultak ilyen esetek, de nincs rá bizonyíték, hogy a terrorhálózatok módszeresen arra használnák fel az Európába tartó menekültáradatot, hogy harcosokat juttassanak be a kontinensre.
 
A Törökországgal szembeni schengeni vízumkényszer eltörléséről a tisztségviselő elképzelhetőnek nevezte, hogy növelné a terrorfenyegetettséget Európában.
Hirdetés