Cristian Mungiu rendezői díjat kapott Cannes-ban

A román rendezőnek Nemes Jeles László adta át az elismerést. Az Arany Pálmát ezúttal a brit Ken Loach nyerte el.
Hirdetés

Ha román film szerepel a Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában, az nem mehet haza díj nélkül: a 69. Cannes-i fesztivál George Miller vezette zsűrije vasárnap este a legjobb rendezés díját megosztva ítélte oda a Cristian Mungiunak a román társadalmat eluraló korrupcióról és megalkuvásról szóló Érettségi (Bacalaureat) drámájáért és a francia Olivier Assayasnak Personal Shooper című angol nyelven forgatott thrillerért.

A román rendező az elismerést a tavalyi Cannes-i szemlén a Saul fiáért a zsűri Nagydíjával jutalmazott Nemes Jeles Lászlótól vehette át, aki idén tagja volt a fesztivál bírálóbizottságának.

Mungiu 2007-ben Arany Pálmát kapott a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjéért.

Az Arany Pálmát a brit Ken Loach viheti haza, a megszűnőben lévő európai szociális rendszernek kiszolgáltatott kisembereiről szóló Én, Daniel Blake című filmjéért.

A Felkavar a szél című filmjével tíz évvel ezelőtt már Arany Pálmát nyert nyolcvanéves rendező 19. alkalommal kapott meghívást a seregszemlére.

Hirdetés

A zsűri Nagydíját a kanadai Xavier Dolan Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmje kapta.

Jaclyn Rose kapta a legjobb női alakítás díját Brillante Mendoza Fülöp-szigeteki rendező Ma’Rose című filmjének főszerepéért, a legjobb férfi alakítás díját pedig az iráni Sahab Hosszeini érdemelte ki Aszgar Farhadi The Salesman (Az ügyfél) című alkotásban nyújtott játékáért.

Hirdetés