Tűz okozhatta az egyiptomi gép vesztét

Valószínűleg mégsem terrortámadás, hanem műszaki hiba áll a katasztrófa hátterében.
Hirdetés

Füstöt észlelt a hibajelző berendezés néhány perccel azelőtt, hogy az EgyptAir gépe csütörtökön eltűnt a radarernyőkről. Sajtóértesülések szerint az ACARS adattovábbító rendszer alapján az érzékelő a pilótafülkéhez közeli mosdóból jelezett füstöt percekkel a baleset előtt.

Az egyiptomi repülőről hibaüzenet érkezett a pilótafülke ablakának jégtelenítő berendezéséről, és egy másik füstjelző is működésbe lépett.

Az Aviaton Herald szaklap szerint alapos okunk van feltételezni, hogy tűz okozhatta a balesetet. A BBC szakértője szerint a tűz a repülő elülső részén, a jobb oldalon indult, erre utal, hogy a napó a pilótafülke ablakának melegedését jelezte.

Mindez arra utal, hogy a Párizsból Kairóba tartó gép lezuhanásának okaként műszaki hibát kell feltételeznünk – szemben a korábbi híresztelésekkel, amelyek szerint terrormerénylet állhatott a tragédia hátterében.

Hirdetés

Mint ismeretes, az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a földi radarok képernyőjéről. Az utasok zöme egyiptomi és francia volt.

Pénteken az eltűnt egyiptomi repülőgépből származó roncsdarabokat talált az egyiptomi hadsereg a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától. Hírügynökségi jelentések szerint megtalálták a gép fekete dobozát is.

Hirdetés