Elkészült a Váradon felállítandó Rhédey-szobor

De hogy mikor lehet majd felállítani, az a borzasztó román bürokrácián múlik.
Hirdetés

Elkészült, és már Nagyváradon van gróf Rhédey Lajos mellszobra, amelyet a tervek szerint a Rhédey-kertben állítanak majd fel – számolt be az Erdon.ro. A szobor megalkotásának ötlete Zatykó Gyulától, az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltjétől származik.

A váradi állatkert területe, a Rhédey-kerté, melynek hivatalos neve ma Bălcescu park, valamint az a terület, ahol a RER facsemete neveldéje volt, mind Rhédey gróf adománya a városnak, mellyel kapcsolatban elvárása csupán az volt, hogy csak közösségi célokra használják. Ez ma is így van, ugyanakkor a város vezetése eddig nem tartotta indokoltnak, hogy az adományozóról valamilyen formában meg is emlékezzenek.

Amint Deák Árpád szobrászművész csütörtökön elmondta, több hetes keresés után sikerült rábukkanni Péter I. Zoltán egyik Nagyváradról szóló könyvében egy kis, fekete-fehér fényképre arról a Rhédeyről készült festményről, mely egykor a Rhédey- kápolnában volt kifüggesztve, s melyről most már semmit nem tudni. Ennek a fényképnek az alapján készült el a bronzszobor. Rhédey Lajost kitárt karral ábrázolta, a gesztus a városnak tett felajánlást jelképezi, öltözete pedig a kor hangulatát idézi.

A gipszforma hamar elkészült, viszont az anyagi források előteremtése hosszadalmasabbnak bizonyult. A talapzatra vonatkozó engedély pedig még mindig várat magára, ugyanis – illusztrálandó, mennyire működik Romániában a helyi autonómia és a decentralizáció – Bukarestben döntenek róla. Ezt Emődi Tamás nagyváradi építész és csapata intézi, s amint elhangzott, egyáltalán nem szokatlan, hogy a folyamat már több mint egy éve húzódik. Egyszer a szélessége nem bizonyult elegendőnek, utána a magassága nem felelt meg, most több variánst továbbítottak jóváhagyásra a minisztériumi szakbizottságnak.

Időközben lejárt az önkormányzattól kapott engedély, valamint a környezetvédelmi engedély – de ez nem bátortalanította el a kezdeményezőket.  Bíznak benne, hogy ősszel fel is állíthatják majd.
 

Hirdetés