Kihallgatták Pászkányt a CFR-nél történt sikkasztás ügyében

A volt tulajdonos nem volt túl közlékeny.
Hirdetés

Ha az embert hívják, akkor jön – csupán ennyit válaszolt Pászány Árpád, a Kolozsvári CFR labdarúgóklub tulajdonosa a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) kapujában, valamivel több mint egyórás kihallgatásáról kijövet arra az újságírói kérdésre, hogy miért idézték be kihallgatásra.

Nem volt sokkal beszédesebb korábban, megérkezésekor sem, amikor arra válaszul, hogy mit mondtak neki az ügyészek, azt mondta: azt, hogy délután egy órára legyen ott.

A DIICOT már közlékenyebb volt, hiszen már reggel közölte, hogy sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak a klub egykori és jelenlegi vezetőinél, mivel a gyanú szerint mintegy 8,5 millió eurót tüntettek el a csapat Bajnokok Ligája-szereplésért kapott prémiumaiból.

A DIICOT bűnszervezet létrehozása, folyamatos és súlyos következményekkel járó sikkasztás, folyamatos adócsalás és folyamatos pénzmosás gyanújával indított csütörtökön vizsgálatot.

Mint megírtuk, a DIICOT Pászkány Árpád és Iuliu Mureşan klubelnök lakásán, illetve bukaresti helyszíneken is házkutatást tartott. A gyanú szerint a pénzeket Cipruson és a Seychelles-szigeteken bejegyzett off-shore cégeken keresztül tüntették el, amelyek hivatalosan tanácsadói szolgáltatásokat nyújtottak.

Hirdetés

A Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub hivatalos nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát. A csapat 2004-től szerepelt a Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot, négyszer pedig a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie.
 

Hirdetés