Visszaszámlálás indul: még egy hónap a Szent László Napokig

A váradi városalapító emléke előtt tisztelgő ünnepségsorozat megnyitóján a Muzsikás együttes és Petrás Mária zenél.
Hirdetés

Éppen egy hónap múlva, június 18-án egy szerepjátszó gyalogtúrával rajtol el az immár negyedik ízben megszervezett Szent László Napok Nagyváradon. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a Bodega romkocsmában, mely idén is partnere a Szent László Egyesület által szervezett, kilenc naposra bővült eseménysorozatnak.

A programot – melynek előzetese már nyilvános – Zatykó Gyula főszervező, valamint Mihálka Melinda, Török Sándor és Tőtős Zsuzsa programfelelősök ismertették a sajtótájékoztatón. „Igyekszünk lélekben közel kerülni Szent László király korához,” – mondta Zatykó Gyula annak a június 18-i szerepjátékkal egybekötött gyalogtúrának a kapcsán, mely

a püspökség költöztetését idézi fel a bihari földvárból a Körös menti várba.

A Szent László Napok megnyitójára június 20-án kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmóniában, a Muzsikás együttes és Petrás Mária közreműködésével. Mivel a filharmónia befogadóképessége korlátozott, belépni csak meghívóval lehet majd, ezeket ingyenesen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács váradi irodájában (Fő/Republicii) 45/1 szám), vagy a Szent László Egyesület várbéli székhelyén lehet igényelni. Érdeklődni a 0259-220.126-os telefonszámon lehet.

 

 

Az egész évben futó Színház az egész világ programsorozat részeként, a Szent László Napok meghívottja  Szabó József Odzsa Írországban élő, nagyváradi származású rendező és Miske László szintén váradi származású színész, aki jelenleg a debreceni teátrumban játszik.

Hirdetés

Természetesen idén is lesz Magyar ízek kóstolója – Össznépi örömfőzés, amire máris jelentkezhetnek mindazok, akik bizonyítanák gasztronómiai rátermettségüket. Szabályok nincsenek, de a szervezők szeretnék elérni, hogy minél több étek idézné Szent László korát, vagy minél többen használnának

olyan hozzávalókat, fűszereket, amelyek a középkorban is elérhetőek voltak.

A Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete szervezésében pedig rendhagyó táncos divatbemutató is csábítja majd a nagyérdeműt: június 24-én, pénteken 18 órától a nagyváradi vár kisszínpadán a Csillagocska Néptáncegyüttes és Zenekar különböző erdélyi tájegységek viseletét, táncát és zenéjét mutatja be, miközben neves erdélyi népművészeti ruhatervezők ma is viselhető darabjaiban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Rengeteg más családbarát rendezvény várja majd június 18. és 26. között a várba kilátogató váradiakat és vendégeiket, és – mint ahogy Zatykó Gyula főszervező is ismételten felhívta a figyelmet – az esemény honlapja folyamatosan frissül, érdemes naponta böngészni a programpontokat.

A Szent László Napok korábban már bejelentett fellépői: Koncz Zsuzsa, az Ismerős Arcok, a Republic, az Intim Torna Illegál, a Pribojszki Mátyás Band, valamint a Milagro Santana Tribute Band.

Hirdetés