Menedékkérők: csak Romániába ne!

A Görögországból hozzánk „beosztott” menekültek közel fele egyszerűen lelépett, miután megtudta, hova kell mennie.
Hirdetés

Az Európai Bizottság menekültáthelyezési tervének megfelelően eddig 1324 menedékkérőt kellett volna Görögországból más EU-tagállamokba telepíteni, de 191 ember visszavonult a programból és eltűnt. Hét menekültből egy elutasítja az áthelyezést – közli a görög kormány adataira hivatkozva a Financial Times.

Az EB tavaly ősszel határozott 160 ezer menedékkérő kötelező kvóták szerinti újraelosztásáról – az érintettek jelentős része azonban nem hajlandó az olyan, szegényebb EU-tagállamokba telepedni, mint Románia és Bulgária.

A görög kormány hivatalos adatai szerint a Romániába leosztott 67 menedékkérőből 32 megtagadta az áthelyezést és eltűnt. Bulgáriába még kevesebben akarnak menni: a 47 görögországi menekültből 36-an nem hajlandók bolgár területre lépni.

Mint ismeretes, Románia, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország ellenzi a kötelező befogadási kvótákat. Az Európai Bizottság javaslata alapján menekültenként 250 ezer euró „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.
 

Hirdetés