Elpusztult volna-e Erdély egy atomháborúban?

Megnéztük, mely romániai célpontokat bombázták volna le az amerikaiak a harmadik világháború kitörése esetén.
Hirdetés

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozta azon célpontoknak a listáját, amelyeket ’89 előtt, egy amerikai-szovjet háború esetén atomcsapás ér(hetet)t volna – legalábbis azt a részét, amelynek a titkosítását mára feloldották.

A listán 1100 katonai és polgári célpont szerepel,

köztük magyarországi és romániai települések is, ami nem csoda, hiszen mindkét ország a volt kommunista tömbhöz tartozott. A 444 feltérképezte a magyarországi célpontokat, amelyek szinte kizárólag repterek.

A 15 magyarországi target mellett azonban bőven szerepelnek romániai települések is az elpusztítandó helyek listáján: mi 25-öt számoltunk össze ezen az interaktív térképen.

A térképen egyébként nem csak a helyszíneket lehet megtekinteni: ha a kurzort rávisszük valamelyik célpontra, megjelenik a település neve és a Detonate felirat, amelyre rákattintva megkapjuk a pusztítás becsült adatait is (vagyis tulajdonképpen mi magunk robbanthatjuk fel a bombát – persze csak virtuálisan).

Hogy érzékeltessük, miről van szó:

ha például Brassót érte volna atomtámadás, az mintegy 210 ezer halálos áldozattal és 109 ezer sebesülttel járt volna. A környéket – nagyjából a Vidombák-Négyfalu-Szászhermány vonalon – a robbanás teljesen letarolta volna, a legközelebb székelyföldi települést, Kököst azonban alig (vagy egyáltalán nem) érintette volna a csapás.

Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban a következő célpontok kerültek az atomrakéta „hatókörébe”: Szatmár, Arad, Temesvár, Karánsebes (itt katonai repülőtér volt), Torda, Szeben, Brassó és Vidombák (utóbbi vélhetőleg az ottani repülő- és helikoptergyár miatt).

A legcélzottabb régiók,

Hirdetés

a lista alapján, a Regát és a Fekete-tenger partja: a déli részeket egy háború teljesen letarolta volna. Csak Bukarestben három célpontot is feltüntettek, közülük az egyik az Otopeni (ma Henri Coandă) repülőtér.

A Székelyföld viszont többé-kevésbé túlélte volna az atomháborút: itt nem szerepel egyetlen célpont sem.

Azt nem mertük kipróbálni – még csak virtuálisan sem –, mekkora pusztítást okozott volna az összes romániai célpont felrobbantása.

Hirdetés