Nyomozna a DNA Corlățean ellen a voksbotrány miatt

Mert az ügyészek is úgy vélik, az egykori külügyminiszter szándékosan próbálta megakadályozni, hogy a külföldön élő románok szavazhassanak a 2014-es elnökválasztáson.
Hirdetés

Megtörténhet, hogy nem ússza meg  Titus Corlățean volt szociáldemokrata külügyminiszter azt a botrányt, amely amiatt tört ki, hogy a 2014-es államfőválasztásokon külföldön élő románok ezreinek kellett – gyakran hiába – órákig sorban állniuk a külképviseletek előtt, mivel a külügyminisztérium úgy szervezte meg a választásokat, hogy minél kevesebben élhessenek szavazati jogukkal.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hétfőn bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte a jelenleg szenátorként tevékenykedő Corlățean  ellen a a szenátustól. A DNA hivatali visszaélés és szavazati jog gyakorlásának akadályozása gyanúja miatt indítana eljárást a volt külügyminiszter ellen, aki az ügyészség szerint szándékosan úgy alakította ki a külföldi szavazóköröket, hogy minél kevesebben tudjanak voksolni, és ezzel saját pártjának jelöltje, Victor Ponta akkori kormányfő kerüljön előnyös helyzetbe.

A DNA azt állítja: a külügyminisztérium szándékosan figyelmen kívül hagyta a külképviseletek javaslatait, amelyekben a jelentős román közösségek lakta településeken kérte szavazókörök kialakítását, ehelyett olyan településeken hozták őket létre, ahol kevesebb román él.

Corlățean közölte: senki sem értesítette a vádakról, a sajtóból értesült róluk.

A legfőbb ügyészség még 2014 novemberében ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben. Az ügyészség által megfogalmazott gyanú beigazolódása esetén a bűnös 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A két évvel ezelőtti elnökválasztás mindkét fordulójában botrányt okozott, hogy a külképviseleteken sem a személyzet, sem a szavazófülkék száma nem volt elegendő, ezért sokan annak ellenére sem kerültek sorra, hogy órákig vártak sorukra.

Hirdetés

A második forduló előtt fölvetődött, hogy növelni kellene a külföldi szavazókörök számát, de a kormány azt állítva, hogy ez törvényesen nem lehetséges.

Az ügybe két külügyminiszter is belebukott: Titus Corlățean az első, az utódjául kinevezett Teodor Meleșcanu a második forduló után mondott le.

Victor Ponta ellenjelöltje, Klaus Iohannis pedig így is megnyerte a választásokat.

 

Hirdetés