Jéghoki akadémia létrehozását támogatja a magyar kormány Székelyföldön

Megkétszereznék a hokizó gyermekek számát Székelyföldön.
Hirdetés

Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását és magyarországi támogatását jelentették be vasárnap délelőtt egy csíkkarcfalvi sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és a terv székelyföldi képviselői.

A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező államtitkár bejelentette:

a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát,

amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre. Az államtitkár történelmi sikernek nevezte, hogy a magyar jégkorong válogatott szombaton legyőzte Fehéroroszországot, és kijelentette: ez nem sikerülhetett volna a székelyföldi jégkorongozók sok éves hozzájárulása nélkül.

Soltész Miklós elmondta a támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatják, és már a 2016-os évben mintegy 613 millió forint támogatás érkezik Székelyföldre. Az akadémia székhelye Csíkkarcfalván lesz, de a támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek. Az államtitkár hozzátette, ezt nem támogatásnak, hanem

a székely hokinak szóló köszönetnyilvánításnak kell tekinteni.

Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta, jelenleg 500 gyermek jégkorongozik Székelyföldön, és a támogatás célja az, hogy tíz év alatt megkétszerezzék a hokizó gyermekek számát.

Hirdetés