Erdélyi nagymacskák a kosárlabda-bajnokság döntőjében

A nagyváradi Oroszlánok és a marosvásárhelyi Tigrisek csatáznak az aranyért.
Hirdetés
Teljesen kisajátították a romániai kosárlabdát az erdélyi-partiumi csapatok. Miután a nőknél Sepsiszentgyörgyre került a Román Kupa és a bajnoki cím is, a férfiaknál pedig Kolozsvárra a kupa, a Nagyváradi VSK és a Maros KK fogja megvívni a férfi bajnoki döntőt. 
 
Ez az első szezon, amelyben nincs regáti csapat a fináléban, és mindkét résztvevő első trófeájára hajt.
 
A nőkkel ellentétben, ahol már 26 alkalommal nyert bajnokságot erdélyi vagy partiumi együttes (Kolozsvár 14, Arad 10, Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy 1-1 alkalommal), a férfiaknál a rendszerváltás előtt kizárólag bukaresti csapatok győztek, az elmúlt 12 évet pedig a Sebastian Ghiţă PSD-politikus tulajdonában levő CSU Asesoft Ploieşti uralta. 
 
A Kárpátokon túlra csupán négy bajnoki cím jutott: a Kolozsvári U négyszer (1992, 1993, 1996, 2011), a Nagyszebeni CSU (1995, 1999) és az Aradi West Petrom (2001, 2002) kétszer lett első. Tavaly nyáron viszont Ghiţă feloszlatta a 11 bajnokságot behúzó csapatát, így aztán 
 

szabad lett a pálya a többiek előtt. 

Az alapszakaszt ugyan a Steaua nyerte, de a rájátszásban beindult Maros KK az elődöntőben 3-1-es összesítéssel kiejtette a bukaresti együttest. Ez már a második olyan párharc volt, amelyet pályahátránnyal indulva nyert meg a vásárhelyi csapat, amely előtte Craiovát 3-0-val intézte el. 
 
Az alapszakasz végén zsinórban hatszor vesztő Maros KK-nál nagyon bejött az áprilisi edzőváltás, a litván Audrius Prakuraitis helyére lépő Szászgáspár Barnabás vezérletével négyből négyszer nyert idegenben a csapat, és mindhárom hosszabbításba torkolló meccsét is behúzta. 
 
Nagyvárad ezzel szemben Kolozsvári U-BT-nek törlesztett a bajnoki elődöntőben, amelytől alig egy hónapja hazai pályán kapott ki a Román Kupa fináléjában. 
 

A váradiak elbírták a csapatot sújtó sérüléshullámot,

amelynek következtében hetek óta csak öt külföldi játékost tudnak foglalkoztatni a megengedett hat helyett. A csapatot hét éve irányító Cristian Achim edző három év alatt a negyedik döntőjére készülhet, az idei kupafinálé mellett 2014-ben a bajnokságban és a kupában is ezüstérmes lett a csapat.
 
Második helyekkel azonban Vásárhelyen is tele van a padlás, 2013-ban és a 2015-ben a bajnoki döntőt bukták el Ploieşti ellen, tavaly pedig a kupában kaptak ki Temesvártól. A váradiak ellen pedig látványosan nem ment nekik ebben a szezonban, az alap- és középszakasz mind a négy meccsét a VSK nyerte. De pont a Maros KK mutatja meg a legjobban, hogy a rájátszás mennyire más műfaj: tavaly a hatodik, idén az ötödik helyről indulva menetelt be a döntőbe.
 
Május 21-én megkezdődik az egyik csapat három győzelméig tartó sporttörténelmi mérkőzés-sorozat, amelynek végén valakik végre felemelhetik az évek óta áhított kupát.

Hirdetés