Már Erdélyben zakatol a Boldogasszony zarándokvonat

Kolozsvárra 40 perces késéssel robogott be a csíksomlyói búcsúba tartó egyik zarándokvonat.
Hirdetés

Idén is két különvonattal, több mint kétezer magyarországi zarándok érkezik a hagyományos pünkösdi búcsúba, Nagyváradot, Kolozsvárt, Marosvásárhelyt, Maroshévízet és Gyergyószentmiklóst is útba ejtve egy rövid találkozó erejéig. A Boldogasszony-zarándokvonat csütörtök reggel futott ki a budapesti Nyugati pályaudvarból, és 40 perces késéssel érkezett a kolozsvári állomásra.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A négynapos útra induló ezer zarándokot Budapesten Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolattartásért felelős államtitkára búcsúztatta, és a zarándoklat lelki vezetője, Bíró László tábori püspök áldotta meg. A vonatot Püspökladányig a Szent Márton-év tiszteletére felmatricázott Szent Márton-mozdony húzta. Kolozsváron a vonat ünnepi fogadását a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum szervezte meg.

Fotó: Biró István / MTI

Kalotaszegi csárdással, katonanótákkal, népdalokkal köszöntötték a vonat érkezését, majd Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Ft. Kovács Sándor kolozs-dobokai főesperes üdvözölte a vonaton lévő közel ezer anyaországi zarándokot. Beszédet mondott Horváth Anna alpolgármester, aki szerint keresztény hitünk, szülőföldünk, anyanyelvünkhöz és kultúránkhoz való ragaszkodásunkban erősít meg a zarándokvonat fogadása.

Hirdetés

Fotó: Biró István / MTI

A szervezők nevében Antal Géza KIFOR-elnök arról beszélt: „fontos, hogy az anyaországból pünkösdi zarándoklatra indulók találkozzanak a kolozsvári közösséggel, hiszen ezáltal is hangsúlyosabbá tehetjük együvé tartozásunkat”.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat pénteken, május 13-án ugyancsak 14:48 órakor érkezik Kolozsvárra. A zarándokokat ezúttal is kulturális műsorral és frissen sült pogácsával várják a szervezők, akik számítanak a kolozsváriak jelenlétére is.

Hirdetés