Nincsenek iszlamista kapcsolatai a hajnali késelőnek

Találkozott egy magyarral a támadás előtt. Magát frissen megtértnek tartja, a hatóságok pedig beszámíthatatlannak.
Hirdetés

Nincsenek jelei annak, hogy a keddi bajorországi késes támadás feltételezett elkövetőjének lennének társai és bármilyen kapcsolatban állna radikális iszlamista körökkel – mondták az ügyben indított eljárás vezetői müncheni sajtótájékoztatójukon.

A feltételezett elkövető nem volt a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében, és nem találtak arra utaló adatokat, hogy bármilyen radikális politikai irányzat híve lenne – mondta Petra Sandles, a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) alelnöke.
 
A 27 éves munkanélküli német asztalos ellen emberölés és három rendbeli emberölési kísérlet gyanúja miatt indítottak eljárást. Tettét ugyan elismerte, de kihallgatásán nehezen értelmezhető kijelentéseket tett, és zavartnak tűnt, ami összefüggésben lehet azzal, hogy 

két napja kábítószert fogyasztott, majd pszichiátriai gondozásba került.

 
Giessen környéki otthonából hétfő este ismeretlen okból a Hessen tartományi várostól több mint négyórai vonatútra fekvő Münchenbe utazott, és mivel nem volt elég pénze szállodára, a főpályaudvar környékén tartózkodott – mondta Lothar Köhler, az LKA bűnügyi igazgatója. 
 
Hozzátette, hogy a gyanúsított az estét „egy magyarral” töltötte, akivel akkor ismerkedett meg. Lothar Köhler szavai alapján az alkalmi ismeretségnek valószínűleg nincs szerepe az esetben.
 
A feltételezett elkövető ugyancsak ismeretlen okból kedd hajnalban az első elővárosi vonattal (S-Bahn) Grafingba utazott, és a vasútállomáson röviddel 5 óra előtt kést rántott és válogatás nélkül rátámadt emberekre.
 

A támadásban egy ember meghalt, egy ember életveszélyes, két ember súlyos sebesülést szenvedett.

 
A késelőt az állomás közelében fogták el, nem tanúsított ellenállást. Áldozataira egy tíz centiméter hosszú, három centiméter széles pengéjű késsel támadt, amely utazási felszereléséhez tartozott. 
 
A támadó mezítláb volt, ezt kihallgatásán azzal indokolta, hogy úgy érezte, poloskák másznak a cipőjébe és hólyagokat okoznak a lábán. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadás időpontjában kábítószer hatása alatt állt-e.
 
A késelő egy szemtanú beszámolója és saját állítása szerint is az Allah akbar! (Allah hatalmas!) és a „Meg kell halnod, hitetlen!” felkiáltással támadt áldozataira, kihallgatásán pedig utalt arra, hogy nemrégiben áttért a muzulmán vallásra. Erről egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni.
 
Ken Heidenreich, a müncheni ügyészség vezető ügyésze elmondta, hogy kételkednek a gyanúsított beszámíthatóságában. A letartóztatás ügyében döntő bíróság szerdán hoz határozatot, és meglehet, hogy nem büntetés-végrehajtási, hanem elmegyógyászati intézményben helyezik majd el.
Hirdetés