Romániai mindennapok: lefoglalt az ügyészség egy finomítót

Egy évek óta ki nem fizetett adósság fejében.
Hirdetés

Rekordösszegű, hárommilliárd lej értékű vagyonzárlatot rendelt el hétfőn a Szervezettbűnözés és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a Rompetrol kőolajcég tulajdonában álló Petromidia finomító részvényeire, valamint a céget birtokló magánszemélyek bankszámláira.

A dossziét egy olyan ügyről választották le, amelyben még 2006-ban emeltek vádat a Rompetrol tulajdonosai ellen, és amelyben két éve jogerős ítéletek születtek. A mostani eljárásban a Petromidia privatizációja körüli törvénytelenségeket vizsgálják. A 15 évvel ezelőtti magánosítás során a finomítót alacsony áron megszerző vásárló, Dinu Patriciu, Románia egyik leggazdagabb  üzletembere vállalta, hogy kifizeti a cég több mint 600 millió dolláros történelmi adósságát. Időközben azonban a finomítót eladta a kazah KazMunayGasnak, az adósságból pedig az állam azóta is csupán 70 millió dollárt kapott meg.

Mint arról beszámoltunk, a DIICOT ügyészei még 2006-ban emeltek vádat a 2014-ben elhunyt Dinu Patriciu és tizenkét további személy ellen. Az ügyészek szerint Patriciu a Rompetrol Rt. főrészvényeseként törvénytelenül hajtott be 85 millió dollár értékű adósságot Líbiából, holott a behajtási jog az államot illette volna meg.

Ugyancsak törvénytelenségre derült fény a Rompetrol részvényeinek tőzsdei bevezetése kapcsán. A kőolajipari társaság értékpapírjait 2004. április 7-én jegyezték a bukaresti értéktőzsdén, és a megszabott piacnyitás előtt negyed órával ajánlat, ún. előnyitás alapján állapították meg a 116 lejes részvényárat.

A legfőbb ügyészség szerint Patriciuék alaptalan és irreális ár megszabásával manipulálták a Rompetrol-részvények tőzsdejegyzését.

Hirdetés