Rácsukják Márton Árpád lábára a jogi kiskaput

A képviselő harmadmagával azt feszegetné, hogy a honatyák mégis alkalmazhassák a rokonaikat.
Hirdetés
Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) egyáltalán nem támogatja két szociáldemokrata és Márton Árpád RMDSZ-képviselő azon javaslatát, hogy úgy értelmezzék a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény 38. cikkelyének 11. bekezdését, hogy ne lehessen összeférhetetlenséggel vádolni a honatyákat, akik 2013. augusztus 21. előtt szerdődtették valamely rokonukat képviselői irodájukba. Merthogy a rokonok alkalmazását tiltó bekezdés ekkor került a törvénybe.
 
Az ANI mai közleménye viszont rámutat, hogy ez előtt a dátum előtt is érvényben voltak olyan törvények (például az összeférhetetlenségi törvény vagy a büntetőtörvénykönyv idevágó paragrafusai), amelyek tiltották a rokonok szerződtetését a képviselők és szenátorok területi irodáiba.
 
2011 és 2015 között az ANI 56 közigazgatási, illetve 26 büntetőjogi összeférhetetlenséget állapított meg képviselők és szenátorok esetében. Ezek közül a bíróságon az ANI 22 közigazgatási összeférhetetlenségi ügyben nyert jogerősen, egyben veszített, a többiben még nem született jogerős ítélet. A büntetőjogi összeférhetetlenségi ügyekben a bíróság 18 esetben ítélt meg felfüggesztett börtönbüntetést, 3 esetben közigazgatási bírságot, öt esetben pedig még folyik a büntetőper.
 
Az egyik elítélt épp az RMDSZ-es Máthé András Levente, akit tavaly a bíróság fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, mert a feleségét szerződtette a képviselői irodájába.

Hirdetés