150 millió eurót ad Románia Moldovának

Persze csak hitelbe.
Hirdetés

Kihirdette Klaus Iohannis államfő pénteken a Moldovai köztársasággal tavaly októberben kötött hitelszerződés ratifikálásáról szóló törvényt, így Chișinău megkezdheti a 150 millió euró visszatérítendő hitel lehívását.

Iohannis novemberben visszaküldte a parlamentnek megfontolásra a törvényt, mivel úgy ítélte meg: nem lehetett biztosra venni, hogy Moldovában folytatódnak a reformok és az ország teljesíti az Európai Unióval kötött társulási egyezményben vállalt kötelezettségeit. Iohannis gyakorlatilag azt üzente a 2014 óta kormányválságok sorozatával és nehéz gazdasági helyzettel küzdő másik román nyelvű államnak: csak akkor segít féken tartani a költségvetési hiányt, ha a volt szovjet tagköztársaságban Európa-párti kormány alakul.

A hitelszerződés ügye akkor lendült ki ismét a holtpontról, amikor idén, az év elején Chișinăuban Pavel Filip vezetésével új, európai elkötelezettségűnek mondott kabinet alakult.

Bukarest az új moldovai kormány európai elkötelezettségét bizonyító reformok megkezdéséhez kötötte a beígért hitel folyósítását. Dacian Ciolos román kormányfő a korrupció visszaszorítását, az igazságszolgáltatás megerősítését, független és feddhetetlen jegybanki vezető kinevezését és gazdaságélénkítő csomagot szorgalmazott, ahhoz Chișinău lehívhassa a hitelkeret első, 60 milliós részletét.

Hirdetés

A hitelszerződésről szóló törvény kihirdetésére két nappal azután került sor, hogy a moldovai oroszbarát ellenzék tüntetéseket szervezett tiltakozásul a Romániával és az Egyesült Államokkal moldovai területen közösen tartott hadgyakorlat ellen. A „Úttörő Sárkány 2016″ (Dragon Pioneer) fedőnevű gyakorlatra szerdán mintegy kétszáz amerikai NATO-katona érkezett Moldovába egy tucat páncélozott csapatszállító járművel a szomszédos Romániából.

Igor Dodon, a moldovai oroszbarát ellenzék vezetője „a semlegesség és az alkotmány durva megsértésének” nevezte a katonai manővereket. A volt szovjet tagköztársaságban Oroszországhoz hasonlóan május 9-én tartják a második világháború befejezését ünneplő, győzelem napi megemlékezéseket, s a felvonulásokon idén részt vesznek az amerikai páncélozott járművek is.

Hirdetés