Fogyasztóvédelem: nem tiltottuk be az Igazi csíki sör összes magyar reklámját

„Csak” egyet.
Hirdetés

Pontosított a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központja csütörtökön annak kapcsán, hogy az Igazi csíki sör gyártója, a Lixid Project Kft. egy nappal korábban Facebook-oldalán azt tudatta: a fogyasztóvédelem betiltatta a cég magyar nyelvű reklámjait. „A romániai fogyasztóvédelem a mai napon betiltotta az Igazi Csíki sör magyar nyelvű reklámjait, beleértve a Noé Bárkája nyereményjátékunkat is” – állt a közleményben

Ehhez képest Laurenţiu Moldovan, a fogyasztóvédelem Hargita megyei központjának főfelügyelője az MTI-nek – a tudósító szerint kiváló magyarsággal – nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy

a sörgyár a jegyzőkönyv félremagyarázásával próbál népszerűségre szert tenni.

Hozzátette: a cég elleni feljelentés a csíki sör Noé bárkája című nyereményjátékára vonatkozott. A panaszos azt kifogásolta, hogy a játékszabályokról nem lehet román nyelven tájékozódni. Megjegyezte, a sörgyártó képviselői azt állították, hogy vannak román nyelvű szórólapjaik is, ezeket azonban nem mutatták be.

Moldovan hozzátette, a nyereményjátékot függesztették fel addig, míg be nem mutatják a román nyelvű tájékoztatót is. „Ha két perc múlva van román szórólap, akkor folytathatják a játékot” – jelentette ki a fogyasztóvédő, aki cáfolta, hogy a felfüggesztés általánosan a cég reklámtevékenységére vonatkozna.

Hajdu Gábor, az Igazi csíki sört gyártó Lixid Project Kft. jogi képviselője az MTI-nek  azt mondta, egy Kovászna megyei feljelentés alapján vizsgálta meg reklámjaikat a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központja. Megjegyezte, a kifogásokat elsősorban a Noé bárkája nyereményjátékukkal kapcsolatban fogalmazták meg, de a cég egyéb reklámanyagait is vizsgálták. A február 15. és augusztus 31-e között zajló játék lényege, hogy az Igazi csíki sör fogyasztói háziállatot: galambot, nyulat, sertést vagy lovat nyerhetnek. A nyereményről a kupak felirata tájékoztatja őket.

„Azt kifogásolták, hogy a cég csak magyar nyelven reklámoz”

Hirdetés

– magyarázta Hajdu Gábor.

Az MTI-hez eljuttatott jegyzőkönyv szerint a hivatal 5000 lej bírságot rótt ki a sörgyártóra, és felfüggesztette a cég reklámozási tevékenységét a törvényesség helyreállításáig. A jegyzőkönyv kiállítói megállapították, hogy a sörgyártó kizárólag magyar nyelven folytat reklámtevékenységet, és sérti a fogyasztók érdekeit azzal, hogy nem nyújt számukra korrekt, teljes és egyértelmű tájékoztatást.

Hajdu Gábor elmondta, mindenképpen a jegyzőkönyv érvénytelenítését kérik a bíróságon. „A 21. századi szabadpiaci körülmények között egy cégnek meg kell tudnia választani, hogy milyen célközönsége van, mi a víziója, és hogyan mutatja be a termékét. Mi magyar arculatot adtunk a termékünknek, de a törvény által előírt információkat a címkén román nyelven is feltüntettük” – jelentette ki a cég képviselője.
 

Hirdetés