Mit kapott a brit nagykövet a háromszékiektől?

És mit adományozott ő a derék székelyeknek?
Hirdetés

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a Facebook-oldalán számol be a székelyföldi körúton részt vevő bukaresti brit nagykövettel való találkozásról, amely alapján azt a következtetést vonta le, hogy „az Egyesült Királyságban megvalósult mindaz, amit mi, székelyek is el szeretnénk érni”.

A legjobban az tetszett a szentgyörgyi elöljárónak, hogy Paul Brummel egy olyan ajándékzacskóval érkezett, amelyen az Egyesült Királyság történelmi régióinak szimbólumai voltak láthatók: angol rózsa, walesi nárcisz, skót bogáncs és ír lóhere, mindez a brit lobogó társaságában. Mutatjuk:

Paul Brummel nagykövet arról is beszélt vendéglátóinak, hogy náluk sporteseményeken nem lehet brit zászlót látni, hanem angol vagy skót zászlókat, mert mindenki nagyon büszke a regionális identitására. Példaként hozta fel továbbó a skóciai devolúciót és azt, hogy a walesi nyelv hivatalos regionális nyelv az angol mellett.

Természetesen a nagykövet sem távozott a székely vendégszeretet jelei nélkül, az ajándékcsomagból, melyet Sepsiszentgyörgyön kapott, nem hiányozhatott a pálinka és a Pista bá’ sem:

Hirdetés

A nagykövet említette a skóciai függetlenségi népszavazást, amelynek megrendezése miatt a világ őrültnek nézte a briteket, de ők fontosnak tartották azt, hogy demokratikus válaszokat adjanak a régiókban felmerülő problémákra, hiszen az érintett lakosság véleménye perdöntő a régió jövőjét érintő ügyekben.

„Így bánnak egy civilizált országban az ott élő nemzeti közösségekkel” – összegez a szentgyörgyi polgármester.

Hirdetés