Ki ütötte ki a világ legnagyobb tudományos műszerét?

A kék sarokban: A Nagy Hadronütköztető. A piros sarokban: ...
Hirdetés

Hihetetlen. Mégis igaz. Egy apró lény térdre kényszerítette a világ egyik legnagyobb gépezetét, tudósít az npr.org. Egyetlen fogcsapással. Na jó, többel.

És akkor nézzük a bajnokokat. Egyrészt ott az ember által kitalált megakonstrukció, a CERN (Európai Nukleáris Kutató Szervezet) részecskegyorsítója: a 27 km átmérőjű Nagy Hadronütköztető. Szóval gigantikus. Másrészt ott a nyest (Martes foina) nevű eurázsiai kisragadozó, melynek hossza farokkal együtt 40-54 centi, testtömege kábé 1,5 kiló. (A hírek eleinte menyétről szóltak, ám a tüzetesebb vizsgálat kiderítette, mégsem.)

A két bajnok feltehetően péntek este csapott össze, és a mérkőzés KO-val végződött. A Nagy Hadronütköztető leállt. Ugyanis a nyest elrágta az egyik tápkábelt. Igaz, pürrhoszinak is nevezhetjük a győzelmet, ugyanis a nyest szénné égett harc közben.

A CERN mérnökei szerint több napba is belekerül, amíg a szükséges javításokat elvégzik, de akár egy-két hétig is várni kell, amíg a gigantikus gépezet újra rendeltetésszerűen működhet.

Hirdetés

És a világraszóló vereség nem is első a sorban. A Nagy Hadronütköztetőt 2009-ben is kiütötték. Akkor egy madár volt a tettes, aki egy bagettet ejtett a megagép egyik ultraérzékeny alkatrészére. (Hogy miért kint vannak ezek az érzékeny alkatrészek, ha egyszer maga a gép a föld alatt található, nem egészen értjük.)

Nos, mit mondjunk erre? Ilyen ez a tápláléklánc? Mindenesetre reméljük, nem tervszerű gépromboló akcióról van szó.

Hirdetés