Kövesi: a külügyi hírszerzés nem ad infókat a DNA-nak

Pedig a román korruptak külföldön is aktívak.
Hirdetés

Nem lehet ma kellemes a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) alkalmazottjának lenni: Laura Codruța Kövesi, az országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze kedden nagyon durván leszúrta a gumitalpúakat, amiért az nem jelenti az általa tapasztalt csúnya dolgokat az általa vezetett intézménynek. Kövesi A korrupcióellenes küzdelem buktatói és sikerei című konferencián közölte: 2013-as első kinevezése óta a SIE semmilyen információval nem szolgált a DNA számára.

„Közben pedig azt látjuk, hogy egyre több gyanúsított alapít céget külföldön. Fölmerül a kérdés, miért nem kaptunk információt ezekről a lépésekről. Nem jelezték sem a külföldi bankszámlákat, sem a luxusvillákat, sem a luxusjachtokat” – sorolta a főügyész. Mint kifejtette, néha a sajtó által feltárt ügyekből értesülnek törvénytelenségekről.

„Létezik, hogy 6-7 millió eurós birtokokat vásárolhat valaki, és egyetlen hírszerző se botoljon bele az ilyen ügyletekbe? Törvénytelen ilyen információk birtokában elmulasztani a DNA értesítését. (…) Törvényes kötelezettségről van szó, aminek tiszteletben tartása minden hírszerző tiszt és osztályvezető számára kötelező. Nehezen hiszem el, hogy nincsenek adatok. Nemzetbiztonsági ügynek minősül, ha valaki eurómilliókat utal át egy másik országba, amikor jelentős összegeket visznek át offshore-cégekbe” – fogalmazott Kövesi.

A főügyész azt is elmondta, hogy a többi szolgálat lényegesen készségesebb: 2015-ben 5988 ügyet iktattak a DNA-nál, ebből 90 esetben a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) érkezett az információ, 22-ben a belügyi, 4-ben pedig a védelmi tárca hírszerzése szolgáltatott adatokat.

Hirdetés